Vrijeme kao da je stalo: N1 u selu odakle su Bošnjaci odvedeni i spaljeni

Vijesti 30. okt 201919:01 > 19:13
N1

U selu Koritnik, odakle su odvedeni, a kasnije i spaljeni bošnjački civili danas nema nikoga. Bošnjaci koji danas žive u Višegradu ne žele pred kamere. Ostali, ili nisu čuli za živu lomaču u Pionirskoj ulici ili negiraju zločin.

Vrijeme je stalo u selu Koritinik u Općini Višegrad. Porušene i nikad obnovljene kuće. I rijetke slike rada povremenih stanovnika. Ove slike i spomen ploča posljedica su ratnih zločina nad bošnjačkim civilima.

“Priča kako je nekada bilo više Bošnjaka od Srba u Višegradu, danas 90 posto Srba i 10 posto Bošnjaka”, kazao je Edin Karaman.

Brojniji građani Višegrada danas tvrde da nisu čuli za ovaj zločin, a oni koji jesu smatraju da danas prvostepeno osuđeni za ove zločine Radomir Šušnjar – nije kriv.

Nekada je u dijelu sela Koritnik živjelo više od 100 stanovnika, danas nismo sreli niti jednog. U Višegradu prema posljednjem popisu živi više od 1.150 Bošnjaka. O ratnim zločinima ne žele danas govoriti pred kamerama, kažu da život mora ići dalje. Ali ih zabrinjavaju i poruke pojedinih sugrađana i 24 godine nakon rata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad