Poziv Valentinu Inzku: Budi kao Raffi Gregorian i ukini plate parlamentarcima

N1

Ne nazire se riješenje parlamentarne krize poručio je Denis Zvizdić nakon sjednice Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Kolegij ni danas nije postigao konsenzus o imenovanjima radnih tijela, a sjednicu je pratio veliki broj medijskih ekipa, uz jednoglasnu poruku javnost ima pravo da zna zašto izabrani predstavnici naroda ne rade svoj posao.

Dok nema sjednica, nemoralno je da parlamentarci primaju platu. Poručio je ovo prvi čovjek Predstavničkog doma, nakon što Kolegij ponovo nije razmatrao mogućnost zakazivanja sjednice.

“Više puta sam pozvao one koji to mogu, recimo Visoki predstavnik neka obustavi isplatu plata parlamentarcima koji ne dolaze na posao, neka naprave kriterije u kojima će plata biti isplaćena onima koji rade svoj posao”, kaže Denis Zvizdić, predsjedavajući PD PS BiH.

Ovu mogućnost dva puta je koristio supervizor za Brčko Raffi Gregorian. Iz OHR-a danas bez odgovora na zahtjev predsjedavajućeg Zvizdića.

A, iako ne zakazuju sjednice tročlani kolegij redovno zasjeda, uz posebnu napomenu – sjednica zatvorena za javnost. No to nije spriječilo veliki broj medijskih ekipa da i danas dođu pred Parlament.

“Kako može neki događaj da bude zatvoren za javnost, je li to neka tajna služba? Ja bih razumjela da je to neka policijska agencija i da se raspravlja o nekim tajnim informacijama. Ali da li je ono o čemu raspravlja Kolegij tajno? Nije za javnost? O čemu onda oni raspravljaju”, pita Slađana Jašarević, novinarka BN TV-a.

“Imali smo jedan saziv gdje nismo imali uspostavljenu vlast više od godinu dana, ali nikada se nije desio ovakav pristup gdje se novinarima nije dozvoljavalo da uđu i da profesionalno rade svoj posao”, ističe Emerin Ahmetašević, novinar HAYAT TV-a.

“Nama nikada nije bilo teže raditi i pratiti ono što se ne dešava ovdje”, dodaje Sonja Danojlić, novinarka ATV-a.

Novinarski pritisak ovaj put urodio je plodom, uz obećanje Zvizdića…

“Ako postoji neka moja nadležnost u tome, ako postoji bilo koji akt koji ja kao predsjedavajući ili Vijeća ministara ili Predstavničkog doma mogu napisati i imam ovlaštenje za to, ja ću to uraditi danas”.

No kada bi mogao zakazati prvu redovnu sjednicu? Zvizdić nije optimističan – unutar kolegija ne postoji dogovor, a SNSD do sada nije dostavio imena potrebna za formiranje radnih tijela.

Sutra se navršava jedanaest mjeseci od konstituisanja Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Od tada do danas parlamentarci su se okupili samo dva puta i to oba puta na hitnim sjednicama, koje su završene bezuspješno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad