Gastronomske greške koje pravimo u BiH, a Italijani smatraju neoprostivim

Vijesti 12. nov 201916:37 > 19:05
N1

Naredna nedjelja će u BiH biti obilježena i kao Sedmica italijanske kuhinje koja spada u najjednostavnije, ali i najukusnije. Ipak, podrazumijeva i određena pravila čije kršenje, vrlo često u BiH, Italijani smatraju neoprostivim gastronomskim grijesima.

Prvo što Italijani smatraju gastronomskim grijehom je kečap na pici. Italijanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi kazao je da mu tokom boravka u ovoj zemlji još uvijek nije priređena ta vrsta neprijatnosti – da neko u njegovom prisustvu na picu stavlja, za italijane najveću zloupotrebu najvoljenijeg povrća u svrhu skrnavljenja pice.

“Srećom nisam to vidio u BiH”, rekao je italijanski ambasador Minasi.

Đorđa Pertorini, studentkinja iz Bolonje kazala je:

“Nije baš da me nervira to, ali mi je čudno kako neko može staviti kečap na picu ili čedar sir na pastu… ili miješati ragu pastu sa pastom bolonjeze.”

U pravom italijanskom restoranu bolje nemojte pitati za kečap, ili ne daj Bože majonez. I nemojte pitati Italijana jede li špagete kašikom i viljuškom.

“Molim vas, molim vas, to ne možete pitati Italijana. Špageti se jedu samo sa viljuškom”, odgovorio je Minasi na to pitanje.

A Italijani ih vole al dente.

“Do unazad nekoliko godina nismo imali priliku da probamo mnoge italijanske namirnice, tek sad učimo kako se šta treba jesti. Jedan od najčešćih zahtijeva kod nas su prekuhana pasta i prekuhana riža”, rekao je Miran Karić, kuvar italijanskog ambasadora Minasija.

Fokaća ili neki drugi hljeb koji se umače u maslinovo ulje i vinsko sirće, je vrlo često predjelo, ali i obavezan dodatak koji se umače u sos paste, iako kod nas vrlo često hljeb uz pastu smatraju greškom. Ipak, pravila su manje važna. Važno je okupiti se za stolom i uživati u hrani.

“Moje omiljeno jelo je Parmidjana – patlidžan sa parmezanom i paradajzom, ja to mogu jesti svaki dan, svaki trenutak”, otkrio nam je Minasi.

Đorđa Pertorini, studentkinja iz Bolonje dodala je još i:

“Italijani vole da jedu jer to znači da će biti sa onima koje vole. Volimo da nas je mnogo za stolom da razgovaramo. Hrana je vrlo povezana sa međusobnom bliskošću. I zdrava je mediteranska kuhinja, prije svega zbog dobrog maslinovog ulja.”

Đorđa iz Bolonje nam je objasnila jednu od italijanskih misterija, jedan od paradoksa u Italiji: velike kolčine pice i paste i mali broj ljudi sa viškom kilograma. Recept za negojenje je: Jesti uz glasan smijeh, povremeno uz čašu dobrog vina, kuvati s ljubavlju i konzumirati s ljubavlju, bez griže savjesti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad