Tahirović: Tadašnja Hrvatska nije mogla spriječiti Vukovar, a BiH Srebrenicu

Vijesti 18. nov 201917:11 > 17:19
N1

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida izjavio je za N1 da je Vukovar na prvi grad na prostoru bivše Jugoslavije koji je doživio stravične zločine, a da se ta tragedija nastavila i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Tahirović je istakao da je u tome velika odgovornost međunarodne zajednice, koja je reagovala, ali prekasno, tek kada su se počeli dešavati zločini na Kosovu.

“Nažalost, Vukovar je prvi grad na prostoru bivše Jugoslavije koji je doživio stravične zločine, gdje su ubijani starci, žene djeca. Nastavila se tragedija kroz BiH. Da je svijet htio naučiti nešto spriječio bi se Prijedor, Višegrad, Foča, Sarajevo”, kazao je Tahirović.

Istakao je i to kako i dalje postoje politike koje gaje iluzije da se može nastaviti ono što se događalo devedesetih godine, što je prema njegovim riječima jedan od uzroka odlaska ljudi iz BiH.

Također, mišljenja je da vlasti tadašnje Hrvatske, ali i BiH nisu bile dovoljno jake da zaustave JNA i spriječe zločine u Vukovaru i Srebrenici.

“Pitanje je koliko su hrvatske vlasti bile moćne da spriječe JNA ili bilo šta da poduzmu. To je bilo formiranje vojske Republike Hrvatske. Da li je postojala moć da se spriječi zločin – isto je pitanje za BiH, koliko je vlast bila u mogućnosti da bilo šta poduzme kada je JNA u pitanju. I vojska RS i SAO Krajina nastala je iz JNA. Jedinice su priključivane. Kada je zauziman Višegrad i Srebrenica, mnogi korpusi su djelovali prema tim gradovima. Bio sam pripadnik Armije BiH i znam koja je to moć bila i kako se teško bilo suprotstaviti”, kazao je Tahirović za N1.

“Mislim da ni Republika Hrvatska u tom periodu nije imala moć da spriječi zločine u Vukovaru. Niti je BiH imala moć da spriječi genocid u Srebrenici. Upozoravali su međunarodnu zajednicu šta se deašva, ali oni nisu imali sluha. Tek na Kosovu su reagovali, ali ne na vrijeme. Shvatili su u kojem obimu zločinaca se radi”, rekao je gost N1.

Govorio je Murat Tahirović i o odgovoru koji je stigao iz komiteta za dodjelu Nobelove nagrade – kazavši da je on diplomatski, te da se u Udruženju u jednom dijelu slažu s njima, u drugom ne.

“Dobili smo dosta diplomatski odgovor. U jednom se slažem s njima, u drugom ne. Slažemo se da se presude moraju prihvatiti jer su fakti, i ovdje i u Evropi. Što se tiče dodjele – očito je da se ne slažemo. Oni tvrde da govor i književna djela nisu povezana, mi smatramo da jesu. Ličnost se ne može odvojiti od djela. Nastavit ćemo sa traženjem oduzimanja nagrade”, poručio je Tahirović.

Tahirović je najavio kako će 10. narednog mjeseca biti organizovan miting u Štokholmu gdje će se okupiti veliki broj eminentnih javnih ličnosti, a insistirat će prema švedskom kralju i kraljici da razmisle o dodjeli Nobelove nagrade Peteru Handkeu.

Poručio je da će tražiti da razmisle da li treba odvajati djelo čovjeka i njegov javni život jedno od drugog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad