Podnesen izvještaj o utaji poreza od 2,9 miliona KM

Vijesti 30. nov 201921:00 > 21:05
N1

Inspektori Poreske uprava Republike Srpske su za deset mjeseci ove godine u 23 slučaja podnijeli izvještaje nadležnom tužilaštvu zbog osnovane sumnje da je utajen porez u visini od 2,9 miliona KM, izjavio je direktor ove uprave Goran Maričić.

Maričić je naveo da je u strukturi tih krivičnih djela najviše utaje poreza i doprinosa i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

On je istakao da je u istom periodu, s ciljem suzbijanja sive ekonomije, obavljeno 3.111 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa i da su nepravilnosti utvrđene u 1.850 slučajeva.

“Tom prilikom izrečene su novčane kazne prekršajnim nalozima u visini od 1.890.000 KM”, rekao je Maričić za Alternativnu televiziju.

On je dodao da je u 363 slučaja izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti što je manje u poređenju sa prošlom godinom jer su donesen donesene izmjene i dopune zakona o fiskalnim kasama gdje je povećana novčana sankcija, ali je data mogućnost da, ukoliko u roku od 72 sata bude plaćena kazna, neće biti izrečena mjera zabrane obavljanja djelatnosti.

Maričić je naglasio da su u posljednjih nekoliko mjeseci povećane aktivnosti s ciljem otkrivanja poreskih obveznika koji dio plate isplaćuju u gotovom novcu.

Kada je riječ o naplati javnih prihoda, on je napomenuo da Poreska uprava Republike Srpske nastavlja pozitivne trendove, te ponovio da je za deset mjeseci ove godine naplaćeno 2.079.000.000 KM što je za 59,2 miliona KM ili tri odsto više nego lani u istom periodu.

Prema njegovim riječima, u strukturi javnih prihoda najznačajniji su doprinosi gdje je naplaćeno 1.300.000.000 KM, što je za 73 miliona više nego u istom periodu prošle godine.

Kada je riječ o direktnim porezima, porez na dohodak je prikupljen u visini od 158 miliona KM ili 36 miliona manje s obzirom na to da se Vlada po ovom osnovu odrekla jednog dijela prihoda zbog povećanja plata u realnom i javnom sektoru tako što je povećala neoporezivi dio osnovice na 500 KM.

Što se tiče poreza na dobit, povećanje je od nekih šest odsto, 12,8 miliona KM više nego prošle godine u istom periodu ili ukupno 208 miliona KM.

Maričić je naveo da je kod ostalih javnih prihoda zabilježeno povećanje od 16 miliona KM i da je po ovom osnovu ukupno prikupljeno 360 miliona KM.

Maričić je rekao da bi najznačajniji uticaj na povećanje javnih prihoda pripisao uvođenju novog integrisanog informacionog sistema čime je smanjeno gomilanje dugova.

On je naveo da je digitalizacijom olakšan rad, da Poreska uprava prati trendove u informacionim tehnologijama, te je napomenuo da je i jedino sertifikaciono tijelo za područje cijele BiH za izdavanje elektronskog potpisa

Strateški ciljevi u radu Poreske uprave, kaže Maričić, su smanjenje poreskog jaza, borba protiv sive ekonomije, pojednostavljenje određenih poreskih procedura i obrazaca poreskih prijava, uvođenje novih elektronskih usluga i bolja komunikacija s poreskim obveznicima. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad