Pašović o rezultatima PISA istraživanja: Rezultat procesa debilizacije naroda

Vijesti 03. dec 201918:43 > 18:46
N1

Loši rezultati na PISA testovima, svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen - potvrtano je danas nakon predstavljanja rezultata u istraživanjima PISA 2018, gdje je BiH prvi put učestvovala u istraživanju.

Svoj komentar dao je i Haris Pašović, bh režiser, koji je rekao da je to logična posljedica procesa koji traje 20 godina.

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cjelosti:

“Nema potrebe da dramimo u vezi sa rezultatima testa koji je pokazao da su učenici u BiH nepismeni. To je logična posljedica procesa koji traje oko 20 godina i koji je u BiH provodila medjunarodna zajednica, a naša vlast i naše institucije su svesrdno prigrlile taj proces DEBILIZACIJE NARODA.

Tako je OSCE – Organizacija za sigurnost i saradnju, provela jezivu “reformu” školstva, nametnula podjelu škola po etničkoj osnovi i “oprala” školske programe. Paralelno je OHR (Ured Visokog predstavnika, maharadže u BiH) je izveo užasavajuću “reformu” Javnog radio-televizijskog servisa uz pomoć 50 (slovima: pedeset) BBC “konsultanata” koji su 2 godine (slovima: dvije) razmontiravali javni servis i doveli ga do totalne propasti.

Tako su obraznovni sistem i javni servis koji je dodatni obrazovni društveni mehanizam, uništeni sinhronizirano i TOTALNO. Domaće vlasti i domaće institucije su sve to gledale skrštenih ruku i samo se brinule da ideologiziraju školske programe koliko je moguće, a medije instrumentaliziraju za političke potrebe.

Rezultat je da su stvorene generacije polupismenih đaka i da korupcija u školama nikad nije ispitana, a đaci tvrde da je ima. Što se uneverziteta tiče, probudićemo se jednog dana kada će posljedica travničkih, bijeljinskih i inih “diploma” i profesorskih višemjesečnih štrajkova, biti vidljive u obliku zgrada koje će se rušiti jer će ih projektovati nekompetentni arhitekti; ljudi će umirati jer će ih liječiti nekompetentni doktori; trovaćemo se hranom i zrakom jer će ih pregledati nekompetentni inspektori, itd.

U međuvremenu Sarajevo je grad sa najvećim brojem Porshe-a po glavi i plućima stanovnika, u Evropi.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad