Vodeći škotski umjetnik slikom obilježava 25. godišnjicu genocida u Srebrenici

Vijesti 09. dec 201916:03 > 16:08
Peterhowson.co.uk

Odlazak u BiH tokom ranih 90-tih bio je svojevrsni odlazak u vlastiti pakao, kaže vodeći škotski umjetnik Peter Howson, čija je slika 'Srebrenički masakr 2019' nedavno ugledala svjetlo dana u St. Mungo Muzeju religijskog života i umjetnosti, u Glasgovu, prenosi BBC.

Šezdesetjednogodišnji slikar kaže da je haos kroz koji je prolazio proteklih 25 godina, nakon posjete BiH, a koji je značio borbu protiv alkohola, droge i teške depresije, rezultat onog što je proživio kao ratni slikar.

Prema tvrdnjama doktora, nervni slomovi koje je doživio od 2013. godinerezultat su onog čemu je svjedočio u BiH.

Iako nije svjedočio ubistvima u Srebrenici, Howson je vidio ono što je uslijedilo.

“Ne postoji mnogo osoba u Škotskoj danas koji su vidjeli rat, a ono što sam ja vidio tamo me šokiralo”, kaže Howson.

“Vojnici su me vodili okolo i vidio sam mrtva tijela, sravnjene kuće, dva raznesena autobusa u kojem su još uvijek bila tijela”, prisjeća se ovaj slikar koji je usljed trauma koje je proživio tražio da se vrati kući, bez da je napravio bilo kakav umjetnički rad.

Međutim, u BiH se vraća već nakon šest mjeseci i stvara uznemirujuću kolekciju, prikazanu u jednom londonskom muzeju 1994. godine.

Peterhowson.co.uk
Peterhowson.co.uk
Peterhowson.co.uk
Peterhowson.co.uk

Jedna od prikazanih slika oslikava brutalnu scenu silovanja žene u kojem učestvuju dva vojnika a koja je izazvala burne rasprave. Slika postaje još popularnija nakon što ju kupuje svjetska zvijezda David Bowie.

Bowie je tad rekao kako je to “najživopisnije i najrazornije” djelo u kolekciji.

“Kada je David Bowie kupio sliku silovanja, sve je odjednom kulminiralo s masovnom raspravom. To je bila dobra stvar jer nisam siguran da je mnogo osoba shvatalo da je ono što se desilo u BiH bilo sistematsko silovanje”, kaže Howson.

Ali, razočaranje je uslijedilo nakon što je londonski muzej odlučio odabrati šest manje brutalnih slika za svoju stalnu postavu. Upravitelj muzeja je to objasnio rekavši da je odluka takva jer je muzej želio samo slike onih događaja kojima je autor stvarno svjedočio.

“Bio sam pomalo šokiran jer Picasso nikad nije svjedočio Guernici prije nego je to stavio na platno”, rekao je Howsen.

Posjeta ratnoj BiH imala je veliki utjecaj na život slikara, jer se ubrzo nakon toga predao konzumiranju alkohola i droga. Mnogo puta je, kaže, poželio da nije otišao, ali stvari su se sad dosta promijenile.

“To iskustvo me u mnogome promijenilo na bolje. Pošao sam kroz svojevrsni vlastiti pakao, koji je trajao nekoliko godina”, dodaje.

Godinama poslije, Howson odlučuje da opet počne sa slikanjem na temu BiH. U vrijeme konflikta se vraća s novom slikom, koja je nedavno otkrivena u Glasgovu. Djelo naziva ‘Srebrenički masakr’, koje će biti izloženo u Muzeju religijskog života i umjetnosti tokom naredne tri godine predstavlja, kako navodi BBC, opsežni prikaz najvećih grozota na europskom tlu od Drugog svjetskog rata,

“Da, jako je uticalo na mene. Opet sam počeo sanjati dok sam radio na ovoj slici ali nisu to bile strašne noćne more”, kaže slikar za kojeg je gotovo nezamislivo da se nešto kao što je srebrenički masakr moglo desiti.

Nada se da će ova posljednja slika pomoći ljudima da shvate kako život nije samo o ovosvjetskim stvarima, za koje mnogi smatraju kako su najvažnije.

“Moramo gledati i na tamniju stranu naže ljudske prirode. Možemo biti dobri ali ono što se desilo u Bosni me natjeralo da vjerujem kako ispod površine i nismo tako dobri”, kaže Howsen i dodaje: “Ujedinjeni narodi su u potpunosti zakazali u štićenju ovih ljudi. Kad stvari pređu određenu crtu, ljudi se počnu gubiti i činiti lude stvari. To se desilo u Jugoslaviji a moglo se desiti i ovdje”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad