Tuzlanski radnici odnijeli ručak "gladnim" političarima

Vijesti 01. maj 201510:41 > 10:47
N1

Radnici iz više firmi koje više ne rade danas u Tuzli, na platou ispred spaljene zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, obilježavaju Međunarodni praznik rada, pod motom ˝Vrijeme je za borbu, a ne za slavlje˝. Radnici, predvođeni Sindikatom ˝Solidarnost˝ nose pečeno jagnje i hranu pred zgradu u kojoj je trenutno smještena Vlada Tuzlanskoh kantona.

”Na satiričan način borimo se protiv vlasti, koja je dovela do uništenja hiljada radnih mjesta. Janjetinu, bijeli hljeb, salatu i vino nosimo pred Vladu Tuzlanskog kantona, da nahranimo gladne i pohlepne političare”, poručio je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata ˝Solidarnost˝ i podsjetio kantonalne vlasti da su im dali rok od 100 dana od imenovanja Vlade Tuzlanskog kantona za početak rješavanja problema.

Enes Tanović iz Sindikata ˝Solidarnost˝ izjavio je da se svi građani trebaju ujediniti u borbi za socijalnu pravdu, te da radnici više nisu samo obespravljeni, nego i poniženi.

”Problem je što se bore samo pojedinci. Federalni sindikat već 20 godina šuruje sa vlastima i stihijski uništava radničku klasu. Došli su danas položiti cvijeće stradalim građanima Tuzle i hvala im za to, ali također, bi trebali položiti cvijeće za fabrike koje su poubijali”, rekao je Tanović.

Privatizacijama uništena preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona, koji je ranije bio sinonim za industrijsku sredinu, do ruba egzistencije dovedene su brojne porodice.

Dan koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni praznik rada, u Tuzli je preimenovan kao “praznik nerada”, zbog blizu 100 hiljada nezaposlenih građana.