Advokat Alagić: Sin ucjenjivao oca za više od pet hiljada KM mjesečno

Vijesti 18. dec 201912:37 > 12:50
N1

Postupajuća tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo predložila je Općinskom sudu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Jasminu Meškoviću i Suadi Nožić koji su privedeni u sklopu operativne akcije kodnog naziva "Memori". Danas je održano ročište u ovom slučaju, a za N1 je govorio Damir Alagić, advokat Jasmina Meškovića.

“Mi se zahvaljujemo Sudu i Tužilaštvu što su nam dozvolili da koristimo dokaze do kojih smo došli u kratko vrijeme. Ovdje se radi o tome da je na osnovu ucjene koju je pokušao da učini sin gospodina Jasmina pokrenut čitav postupak. Da je njegov sin priznao da je uzimao falsifikovane karte, također svjedok Tužilaštva, potpredsjednik Skupštine, je priznao da je uzimao karte. Kod drugih lica su nađene karte i to u njihovim kućama. Govorilo se o nekim buntovima od 1000-2000, ali kod prvooptuženog i drugooptužene nije nađeno ništa. Oni apsolutno nisu bili upućeni u sve to o čemu se danas govorilo”, kazao je Alagić i dodao:

“Spominjale su se neke brojke, ali muzej po formi muzeja ne postoji. Muzej kao muzej nije registrovan, to sam upozorio Tužiteljicu. To što osnivač, a to je sin, ucjenjuje oca i kaže da mu da mjesečno 5.600 KM svaki mjesec pa neće koristiti određene stvari, porodične, i majku je pokušao ucjenjivati. Dolazimo u situaciju da smo dokazali da imovina koja se spominje i govori, npr. stanovi, spominjao se neki stan a to je posebna imovina supruge gospodina Meškovića”.

Ucjena?

“Ja ću vam dostaviti sliku poruke koju je Mirza uputio svom bratu. Radi se o licu koje je priznalo izvršenje krivičnog djela, koje je jedan od osnivača, koje prijavljuje pa ucjenjuje oca i na kraju balade kada prijavljuje prvo dvoje, a sada se njegovom ocu i Suadi predlaže pritvor”, pojasnio je Alagić i kazao:

“Postoji činjenica da su priznali ko je preuzimao, naručivao i koristio. Nijedan dokaz nećete naći ovdje da je bilo gdje gospodin Mešković ili Suada predavali bilo kada. Zašto bi neko ko radi s nekim po čitav radni dan Meškoviću stavljao u kaput nešto kada se dnevno vide po 500 puta. Ja to ne karikiram”.

Da li to znači prijavu protiv Mirze Meškovića?

“Ide mu krivična prijava. On je priznao da je kupovao, naručivao karte, kome ih je davao on će to objasniti. Jedan detalj koji je bitan a niko ne spominje; četiri puta je gospodin Mešković prijavljivao i upozoravao MUP Stari grad radi preprodaje lažnih ulaznica koje su se prodavale ispred tog prostora”.

Kada se može očekivati prijava?

“Ja mislim da ću to uraditi početkom iduće nedjelje, po osnovu ucjene”, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad