Dan rudara: Podsjetnik na alarmantno stanje i ogromne dugove bh. rudnika

Vijesti 21. dec 201919:21 > 19:28
N1

Štrajkovi, protesti, nerijetko nesigurni uslovi rada, hljeb sa sedam kora. Dan rudara neradni u većini rudnika u našoj zemlji. U Tuzli simboličnom manifestacijom govorilo se o značaju i problemima rudarskog sektora danas.

“Najbitnija stvar je izvršiti modernizaciju bezuslovno i humanizacije rada u rudnicima uglja u Federaciji BiH i u maksimalnoj mogućoj mjeri izvršiti realizaciju usaglašenih i odobrenih investicionih projekata”, poručio je Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika FBiH.

Investicije su sve rijeđe, jer nema konkretnog plana za ovaj sektor. Rudari su najavili mogući generalni štrajk u januaru, ukoliko se kroz granski kolektivni ugovor ne poveća minimalna neto satnica.

“Vjerujte mi smo minimum minimuma onog što treba sa 2 ipo na 2, 70. Zašto to kažem? Prosječna plata u rudnicima Kreka gdje ja trenutno egzistiram je 1024 marke, najmanja plata je 535 maraka, to vam sve govori o položaju rudara”, rekao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sinikata rudara Rudnika Kreka.

Pored problema sa niskim platama, evidentni su i oni sa dugovima. Najveći dužnici su rudnik Zenica, koji duguje 141 milion maraka i rudnik Breza, 88 miliona maraka. U procesu povratka dugova, Rudnik mrkog uglja Zenica je u ovoj godini vratio samo 1,1 milion maraka duga, a rudnik iz Breze uplatio je 1, 6 miliona KM.

Dok rukovodstva muku muče sa dugovanjima, rudari dok čekaju ispunjenje svojih zahtjeva – protestuju. U nekoliko navrata, štrajkovali su glađu ispod zemlje. Uglavnom, bez rezultata.

“Šta ćemo, moramo raditi, šta ako se zatvore sve jame, gdje ćemo raditi? Mada nismo imali podršku ni stare jame, ni Raspotočja, moram raditi. Imam porodicu, ženu, kredit, nemam izbora”, kazao nam je jedan od njih.

Ovo je priča hiljada rudara u BiH. Tražili su svoja prava radničkim neposluhom, potom glasno ispred državnih institucija.

“Lopovi, lopovi, lopovi…”, pručivali su ranije.

“Mi smo pokušali da učinimo sve da dođe do rješenja toga, i mi sigurno nećemo dozvoliti da ovih 700 radnika puta četiri, odnosno 3000 ostane bez hljeba”, kazao nam je rudar.

Slična situacija je i u Lukavcu, Brezi, Zenici, Kaknju. Godine poslovanja bez poreza stigle su bh.rudnike.

“Od 2009. do 2015. tabela je ovdje, skoro pa svi rudnici nisu plaćali niti jednu marku poreznih obaveza, to mora nekad doći na naplatu, to je upravo vrijeme sad”, istaknuo je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

A kad se sve sabere – dug rudnika u BiH prema poreznoj upravi Federacije je 473 miliona konvertibilnih maraka. Dugovi se vraćaju sporo, problemi se gomilaju, rudari silom prilika ili svojevoljno napuštaju rudnike, a od 20 rudnika u BiH, na prste jedne ruke se mogu prebrojati oni koji iole posluju bez problema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad