Cvijanović: Sanjajući neku Bosnu koja se ne može desiti

Vijesti 25. dec 201908:19 > 08:21
Željka Cvijanović (N1)

Predsjednica entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović istakla je da očekuje da novi Savjet ministara Bosne i Hercegovine uspostavi bolju koordinaciju i da identifikuje sve tačke koje su važne da bi se rješavala migrantska kriza.

Ona je rekla da očekuje da Savjet ministara ima tijesnu saradnju sa svim institucijama koje su zadužene za migrantsku krizu, od granične služba, koja treba da bude ojačana i da svoj posao radi sa više alata i mogućnosti, do pitanja ekonomsko socijalnog i bezbjednosnog karaktera.

Odgovarajući na pitanje hoće li istrajavati na realizaciji zaključaka Narodne skupštine u vezi sa prenosima nadležnosti sa Republike Srpske na državu, Cvijanović je navela da to mora biti stalni cilj.

“Ovo je velika šansa da mi poslažemo stvari onako kakve one treba da budu u Bosni i Hercegovini, ne znam da li će to svi iskoristiti i da li će svi biti partneri u tom poduhvatu, ali želim da vjerujem da će tako biti da uspostavimo normalne principe, a imamo mehanizam koordinacije i da počnemo konačno raditi kao odgovorni ljudi i ne gubeći vrijeme sanjajući neku Bosnu koja se ne može desiti”, istakla je Cvijanović.

Ona je dodala da svi nivoi vlasti treba da vide koji su to prioriteti i na koji način se partnerski ponašati jedni prema drugima.

“Saglasnost postoji kada je riječ o stvaranju bolje ekonomske slike i to mora biti prioritet svih nivoa vlasti. Što budemo bolje sarađivali bolji će biti i rezultati”, rekla je Cvijanović za Radio Republike Srpske.

Ona je ocijenila da SDA ne može primijenjivati svoju Deklaraciju jer za to moraju imati institucionalnu podršku, a nikada je neće dobiti, kao ni od dva od tri konstitutivna naroda.

“Ta stvar ne postoji u praksi, iako je to, nažalost, njihovo opredjeljenje. To je isto rasipanje energije, snage i izborna priča koja im je trebala dati neke rezultate, ali njih nema u praksi”, smatra Cvijanović.

Ona je poručila da vlast treba da radi na pitanjima koja su strateški važna za građane.

“Imamo sjajnu priliku da to radimo uz smanjenje političke temperature i povećanje radne i kreativne temperature koja bi trebalo da nas dovede do cilja”, smatra entitetska predsjednica.

Ona je rekla da će vraćanje na “ustavni koncept kakav treba da bude biti stalno opredjeljenje institucija Republike Srpske, zbog čega su i doneseni zaključci Narodne skupštine”.

“U BiH postoji haotična situacija dijelom i zbog neprincipijelne uključenosti stranaca. Oni nam mogu biti dobri partneri, ako tako odluče”, dodala je Cvijanović.

Ona je napomenula da Bosna i Hercegovina ima sa EU dobro partnerstvo i istakla da se može poboljšati proces programiranja pomoći EU ukoliko BiH ima Savjet ministara koji hoće ozbiljno da se bavi tim poslom uz pomoć entiteskih vlada.

“Entitetske vlade imaju mnogo toga zajedničkog i moraju tijesno sarađivati, međusobno i sa Savjetom ministara da bi se riješili operativni i investicioni procesi”, ocijenila je Cvijanović.

Govoreći o odnosima u regionu, ona je navela da nisu ništa bolji nego što su bili prije nekoliko godina.

“Voljela bih da imamo ljude koji će u svakoj zemlji moći normalno sarađivati sa ljudima iz svog okruženja”, rekla je Cvijanović.

Osvrćići se na proslavu “9. januara – Dana RS-a”, ona je ocijenila da se ovaj entitet može ponositi svojom stabilnošću i ljubavlju prema njoj, željom da se očuva snagom institucija.

“Treba da se ponosimo svojim simbolima i treba da taj datum uvijek da obilježavamo i sa posebnim poštovanjem i emocijma. Program počinje 27. i 28. decembra prijemima, a 8. januara imamo niz aktivnosti, ali i 9. januara kada nas očekuje i svečana akademija i defile, a 10. januara imamo dio manifestacije koji se dešava u Brčko distriktu i Istočnom Sarajevu”, navela je Cvijanović.

Ona je građanima Republike Srpske poželjela puno sreće povodom predstojećih praznika.

“Ovo će biti godina u kojoj možemo mnogo toga zajedno uraditi, institucije ne mogu ništa uraditi same ukoliko nemaju poštovanje i vjeru građana”, smatra Cvijanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad