Helez: Bivšem portparolu JUL-a da neko javi da je 2019. godina

Vijesti 25. dec 201910:51 > 11:05
Zukan Helez (N1)

Prvi put, od Dejtona do danas, u Strategiji odbrane Srbije pisat će da je strateški cilj očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine.

Na 13. stranici dokumenta pod naslovom “Očuvanje mira i bezbjednosti u regionu i svijetu” navodi se da će se “očuvanje mira i bezbjednosti u regionu i svijetu, kao odbrambeni interes Republike Srbije, ostvarit će se realizovanjem sljedećih ciljeva: – očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom i unapređenje položaja Srba u regionu i svijetu”.

VEZANE VIJESTI

“Očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom i unapređenje položaja Srba u regionu i svetu od posebnog je značaja za bezbednost i odbranu Republike Srbije. Republika Srbija kao jedan od garanta Dejtonskog sporazuma nastaviće da unapređuje specijalne paralelne odnose sa Republikom Srpskom, uz uvažavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine”, stoji u dokumentu.

Reagovao je potpredsjednik SDP-a i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Zukan Helez.

“Bivšem portparolu JUL-a da neko javi da je 2019. godina. Vjerovaću da Republika Srbija ima dovoljno razuma da sama odustane od štetne politike spram sopstvenog naroda! Srbi su sigurni, kako u Srbiji (3/4 granice je NATO) tako i van nje, uz razliku da van nje bolje žive”, poručio je Helez.

To nije jedina rečenica kojom odbrambena strategija izlazi iz postojećih granica Srbije.

“Utvrđeno je sedam nacionalnih interesa. Očuvanje integriteta i teritorijalne cjelovitosti Srbije. Očuvanje unutrašnje stabilnosti i očuvanje postojanja i zaštite srpskog naroda gdje god da on živi. Ova rečenica koju sam sada izgovorio nikada nije našla svoje mjesto pod suncem u historiji moderne srpske države”, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Opozicija u Srbiji, bar onaj njen dio koji i dalje učestvuje u radu parlamenta, pita se zašto u Strategiji odbrane stoji da je Srbija ugrožena od vojnog napada. Ko je taj potencijalni napadač, pita se predsjednik Nove stranke Zoran Živković, ako je Srbija okružena skoro isključivo NATO zemljama.

“Pošto se graničimo sa NATO državama ili sa onima koji su pod direktnom kontrolom NATO, poput BiH i Kosova, očekujem da se objasni građanima zašto smo pod pretnjom agresije od strane NATO, dok njihovi oficiri sede u našem Generalštabu”, rekao je Zoran Živković iz Nove stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad