Zrak čist u Kantonu Sarajevu, na snazi ostaje epizoda "Upozorenje"

Vijesti 06. jan 202015:19 > 15:21
N1

U Kantonu Sarajevo zrak je čist, ali zbog prevencije ostaje na snazi epizoda "Upozorenje", saopšteno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

“Od jutarnjih sati 05.01.2020.godine došlo je do pada koncentracije zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo. Dalji pad je nastupio tokom današnjeg dana, tako da su jutros do 10 sati izmjerene slijedeće prosječne dnevne vrijednosti: Vijećnica 12,61, Otoka 17, a Ilijaš 44,83 µg/m3”, navodi se u saopštenju.

Međutim, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda u narednim danima se očekuje stabilizacija vremena, bez vjetra i padavina, sa mogućnošću temperaturne inverzije, koja bi mogla potrajati duži vremenski period, što će nepovoljno uticati na kvalitet zraka.

“Iz tog razloga odlučeno je da se zadrži epizoda ‘Upozorenje’, budući da nije moguće procijeniti do koje će mjere ovakve vremenske prilike uticati na akumuliranje polutanata u zraku”, poručuju iz Vlade KS.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad