Čavić: Nastanak RS nije rezultat aktivnosti samo Srba, nego i Hrvata i Bošnjaka

Vijesti 09. jan 202018:15 > 18:30
N1

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a za N1 je kazao kako se u vrijeme kada je on bio predsjednik Republike Srpske 9. januar također obilježavao, te da su tada na proslavi prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH, kao i bošnjački i hrvatski politički establišment.

Čavić je rekao da se tada proslava Dana Republike Srpske ”činila normalnom”.

“Greška je učinjena, poslije, po meni, pogrešnog pokretanja inicijative za osporavanje Dana RS, Zakona o praznicima RS. To je velika greška koju su učinili politički predstavnici Bošnjaka”, rekao je Čavić.

“Niti će Bošnjaci slaviti 9. januar, niti će Srbi slaviti 1. mart. Različita je vizura posmatranja”, kazao je.

Dragan Čavić je u razgovoru za N1 kazao da je Željka Cvijanović u obraćanju u Banjaluci danas kazala “istinu koja se do sada nije čula”.

“9. januara 1992, mjesecima prije rata je nastala Republika Srpska, Srpska Republika BiH. Utemeljena je njena struktura, egzistirala je u BiH u sklopu Jugoslavije koja je bila u fazi raspada. Tragični događaji, 1. marta, a prije ubistvo starog svata u Sarajevu, pokrenuli su novu etapu koja je pretvorena u ratni konflikt”, poručio je Čavić.

On je rekao i to da su “isti oni koji su zagovarali Republiku BiH i kao takvu je izdvojili iz Jugoslavije, su od iste odustali 1994. godine nakon Vašingtonskog sporazuma”.

“Nastanak Republike Srpske i njeno proslavljanje nije rezultat aktivnosti Srba, nego i Bošnjaka i Hrvata”, naveo je.

Poručio je Čavić kako je Republika Srpska onakva kakva jeste unesena u Ustav BiH, uključujući i Dan RS.

“Slavila ga je sve dok nekome nije palo na pamet iz bošnjačkog establišmenta da tu temu otvori kao problematičnu”, izjavio je.

Šta je rješenje, budući da se priča ponavlja svakog 9. januara, ali i 1. marta?

“To je glupost. Neka svako slavio što smatra sa stanovišta njegovih nacionalnih potreba, potreba identiteta i državnosti. Neka slavi. Slavljenje Dana RS ne ugrožava suverenitet i integritet utvrđen Dejtonom. To je samo euforičan kontekst nakon pokretanja postupka kod Ustavnog suda BiH. Trada počinje drama oko dana koji se zove 9. januar”, ispričao je.

“Predstavnici međunarodne zajednice su ranije prisustvovali u Banskom dvoru, iz svih zemalja EU. Tako da, taj politički karakter koji je dao Ustavni sud je po meni sramotan. Bo sam u timu odbrane, dao sam niz argumenata, čak i iz Evropske prakse. Mnogo se izvlači iz konteksta”, poruka je Dragana Čavića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad