"Sve dok se tako ponašaju, oni su naši politički partneri iz nužde"

Vijesti 27. jan 202008:35 > 09:02
N1

O aktuelnostima u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, odgađanju sjednice o stanju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, i drugim aktuelnim političkim temama razgovarali smo sa Jasminom Duvnjakom, zastupnikom u Parlamentu Federacije BiH.

U živi javnosti ovih dana je biranje potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, a Duvnjak je rekao kako je bitno reći da još nije završena implementacija izbornih rezultata od Općih izbora 2018. godine.

Na nivou entiteta Federacije BiH još uvijek nije imenovano novo rukovodstvo, nije imenovana ni nova Vlada FBiH, a što se tiče Parlamenta FBiH i Predstavnički dom i Dom naroda nisu završili svoje konstituisanje jer ne sjede dopredsjednik ili potpredsjednik iz reda srpskog naroda. U Domu naroda nisu formirane sve komisije i odbori i nije konstituisan Klub Srba u Domu naroda“, rekao je Duvnjak.

Naglasio je i kako je prilično složena procedura izbora rukovodstva predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH.

Ono što je važno naglasiti je uopće da bi bili kandidati, najmanje trećina delegata jednog od klubova konstitutivnih naroda mora vas kandidirati, moraju dobiti potporu oba doma Parlamenta FBiH i većinsku podršku svakom od konstitutivnih naroda. To je složen mehanizanm, mora se osigurati široka politička podrška. To je prvi postupak. Ukoliko nema podrške, obnavlja se kandidacijski izborni postupak i onda je dovoljno da u drugom pokušaju samo jedan od domova da većinsku podršku. Moramo imati minimalno šest delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH ispred Kluba srpskog naroda. Trenutno je takvo stanje da imamo jednu političku pat poziciju. Od ukupno 17 delegata Srba, SDP ima većinu, čini mi se 7, ali to nije dovoljno – nemaju ukupnu većinu u samom Klubu Srba. S druge strane, imate delegate u Klubu Srba iz SDA, HDZ-a, SNSD-a i Liberalne stranke. Ono što ja mogu reći je da očekujem da se ovi politički dogovori između političkih partija u narednim danima intenziviraju i da se riješi pitanje predsjednika i potpredsedjnika Vlade i očekujem u najskorije vrijeme i nove Vlade FBiH. Ova sva pitanja su pitanja za direktna politička rukovodstva naših stranaka. Mislim da bi Dunović mogao biti jedan od najozbiljnijih kandidata za potpredsjednika i u narednom mandatu“, istakao je Duvnjak za N1.

O tome kakav je stav SDA po pitanju toga da SNSD ima potpredsjednika Federacije BiH, Duvnjak je kazao: “Uvažavam politički kapacitet SNSD-a i politički potencijal koji ta stranka ima na nivou BiH, i na nivoima entiteta, no, oni bi to trebali koristiti za dobrobit svih naroda i za podršku jačanja države BiH, a ne za razgradnju države BiH. Sve dok se tako ponašaju, dok imaju takav destruktivan odnos, oni mogu biti i jesu naši partneri iz političke nužde. Nismo u takvoj političkoj nuždi da bi uključivali SNSD, pogotovo na poziciju potpredsjednika FBiH. Pozicija potpredsjednika FBiH po Ustavu i po implementaciji odluke o konstitutivnosti naroda ima mnogo široke ovlasti, veoma je politički jaka i nije isto pozicionirana kao potpredsjednici RS. Potpredsjednici RS nemaju ovako široke ovlasti i oni kažu da mi imamo potpredsjednika RS, a to je Ramiz Salkić, međutim Salkić je izabran na direktnim demokratskim izborima a nije izabran voljom Dodika i SNSD-a, nije izabran njihovom nekom empatijom, nego voljom građana. Smatram da u suštinskom djelovanju u narednom periodu SNSD moraju posvetiti se jačanju BiH i tek onda bi mogli razgovarati o uključivanju njihovih kadrova na neke značajnije pozicije konkretno i u FBiH. Do tada su udaljeni od ovih pozicija. SPD, po mom mišljenju, i oni su jednako udaljeni od tih pozicija iz drugih razloga – jer ne žele da budu dio vlasti kako su kazali“.

Pitali smo Jasmina Duvnjaka i da li je Mirsad Zaimović prekršio poslovnik proširivši temu i time opstruirao realizaciju sjednice u cilju ne polaganja računa građanima o stanju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Ja nisam poslanik, zastupnik u Predstavničkom domu i te odredbe nisu mi poznate. Ono što mogu kazati da je taj Dom dobio posebnu dinamiku, intenzitet rada sa Mirsadom Zaimovićem, i nama u Domu naroda bi mogao biti pozitivan primjer da ubrzamo svoje odnose, aktivnosti. Mislim da namjera nije bila dezavuisanje. Ovdje se radi, koliko sam ja informisan, o namjeri da se raspravlja o zdravstvu u FBiH“, komentarisao je u Novom danu Duvnjak.

Naveo je i kako KCUS jeste najveća zdravstvena ustanova u BiH i da je to jedna respektabilna ustanova te da je sasvim normalno da građane i parlamentarce zanima stanje toga centra, ali da fokus treba biti i na drugim zdravstvenim ustanovama širom FBiH.

Nije dobro da se od samog KCUS-a pravi poseban slučaj“, rekao je.

Naglasio je i da svi građani zaslužuju pristojno zdravstvo te da ističe kako stanje u bh. zdravstvu nije zadovoljavajuće, ali da nije ni alarmantno loše.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad