Finci: Greti Ferušić teže bilo preživjeti opsadu Sarajeva, nego Auschwitz

Vijesti 27. jan 202016:56 > 17:00
N1

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini gostujući u Danu uživo na N1 rekao je da se Dan sjećanja na žrtve Holokausta spominje cijeli dan - samo jedan dan u godini, što je premalo.

On je istakao da bi trebali češće da spominjemo tragedije koje su obilježile civilizaciju, gdje je ni krivo – ni dužno stradalo šest miliona ljudi.

“To je realnost koja je iza nas, o kojoj malo govorimo i malo znamo”, rekao je Finci.

U Sarajevu je na 75. godišnjicu oslobođenja iz zloglasnog logora Aushcwitz-Birkenau upriličen program, gdje je odata počast žrtvama nacitičkog režima na Starom jevrejskom groblju. Nakon toga je održana Svečana akademija u prostorijama Jevrejske zajednice, nakon čega je otvorena izložba “Put pobjede” u galeriji Novi hram.

Finci je istakao da je II svjetski rat u Sarajevu preživjelo blizu 2.500 Jevreja.

“Uglavnom su preživjeli na tri načina. Jedan broj je preživio boreći se sa Partizanima, vojskom koja ih je primila i borila se za oslobođenje zemlje. Jedan dio je preživio krijući se kod prijatelja, komšija, daljih rođaka. Jedan dio je preživio i logore. Svaki od tih strašnih logora neko je uspio da preživi”, rekao je Finci za N1.

“Nostalgija je tipična jevrejska bolest i svi su se vratili u Sarajevo. Amerika je bila daleko, Izrael nije postojao, Evropa je bila razorena, pa su išli kući u Sarajevo”, rekao je Finci.

U Bosni i Hercegovini danas živi blizu 1.000 Jevreja, od toga u Sarajevu 750, što je najmanji broj u proteklih 300 godina, istakao je Jakob Finci.

“Jevrejska opština je formirana 1565. godine i već smo obilježili 450 godina rada Jevrejske opštine. Ovdje je život Jevrejima bio normalan. Imali su isti tretman kao i ostali, što je mnogo bolji tretman nego u Zapadnoj Evropi. U Sarajevu nije bilo geta. Tretirani su kao ostalo stanovništvo”, izjavio je Finci za N1.

“Mi u Sarajevu imamo jednu gospođu koja je preživjela Auschwitz, Gretu Ferušić. Dosta je govorila o tome za vrijeme opsade Sarajeva. Rekla je u filmu Harisa Pašovića da joj je teže bilo preživjeti opsadu Sarajeva nego Auschwitz”, ispričao je Finci.

Navršilo se i 10 godina od presude Sejdić-Finci na Evropskom sudu za ljudska prava, koja još nije implementirana u bh. zakonodavstvo.

“Moram da budem sarkastičan, ovo je prvih 10 godina koliko se čeka. Neće me iznenaditi ako se bude još čekalo. Ako BiH želi da bude kandidat i član EU – morat ćemo tu presudu implementirati. Ne može biti zemlja kandidat ako ne poštuje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima”, pojasnio je Finci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad