Mostarski pacijenti više neće morati putovati u Sarajevo, Zagreb ili Split

Vijesti 07. feb 202016:55 > 19:10
N1

Mostarski pacijenti više neće morati putovati u Sarajevo, Zagreb ili Split kako bi liječiti brojne bolesti, u prvom redu bolesti žuči i gušterače. Više od milion konvertibilnih maraka uloženo je u nabavku novog ERCP aparata, koji nudi metodu dijagnostike i liječanja ovih oboljenja vrlo brzo i uspješno. Najvažnije je bit će dostupan svim pacijentima i nema liste čekanja.

Ante Boguc je jedan od pet medicinskih stručnjaka u Bosni i Hercegovini educiranih za korištenje ERCP metode liječenja i dijagnostike. Proces edukacije bio dug i mukotrpan.

“Tako da sam baš uzbuđen i nadam se da će biti dobro”, kaže Boguc.

Da će biti dobro, uvjerit će se i prvi pacijenti koji će koristiti ERCP metodu, koja je, kako kažu u mostarskoj bolnici, jedina nedostajala gastroenterološkom odjelu da bude potpun.

“Ovo je jedna metoda koja je sofisticirana, visoko sofisticirana, možemo je koristiti i u terapijskom i u dijagnostičkom smislu kada imamo probleme žučnih vodova. Ona je jako teška i za pacijente i za liječnike koji to rade, ali korist koju imamo kada to radimo je neuporediva”, navodi Milenko Bevanda, dekan Medicinskog fakulteta u Mostaru.

Najviše koristi će se ogledati u smanjenom broju operativnih zahvata, koje će zamijeniti ERCP. Sami aparat izgleda složeno, sastoji se on desetina dijelova, a koristit će se za početak jednom sedmično. U bolnici kažu da će biti dovoljno.

“Nema liste čekanja, ova pretraga je potrebna odmah, za nekih pet, deset dana. Mi smo se dogovorili za početak da ćemo ovo imati na repertoaru jednom sedmično, pa ćemo vidjeti hoće li biti potrebe više, ali nema liste čekanja, jer se ovdje stvari moraju rješavati vrlo brzo”, ističe Željko Puljiz, KBC Split.

Novim aparatom moći će se brzo dijagnosticirati i liječiti u prvom redu kamenac u žuči, a očekuje se da će i mostarski studenti uskoro učiti kako korisiti ERCP.

“Šteta bi bila da medicinski fakultet koji dobro kotira u Bosni i Hercegovini, a i među našim fakultetima u regiji, da nema priliku izeducirati svoje studente o onome što je praktički trend od sedamdesetih godina”, dodaje Puljiz.

Zadovoljni su na Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, jer kažu najvažnije je zadržati pacijente koji su dosad zbog nemogućnosti korištenja ovog aparata odlazili u druge bolnice. Sada će ostati ovdje i liječiti se u Mostaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad