Bosnu i Hercegovinu čeka turistička ekspanzija

Vijesti 10. feb 202017:23 > 17:31
N1

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih evropskih destinacija u koju se turisti uglavnom vraćaju.

Za razliku od prije deset godina, kada su strani gosti ovu zemlju posjećivali tek tokom ljetnih mjeseci, ove godine drugačija statistička slika. Iako neuporedivo manje u odnosu na ljeto, turisti u Bosnu i Hercregovinu pristižu
i tokom zimskih mjeseci. U Mostar dnevno dođe do dvadeset autobusa gostiju.

“U toku novogodišnjih praznika, popunjenost hotela u gradu Mostaru je bila preko 90 posto, to nam govori da smo u pravu da se penje, veliki broj sadržaja, biciklističke staze, brdski turizam, veoma blizu je tu i rafting, vodovod kravice, seoski turizam koji razvijamo”, kazao je Semir Temim iz turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Cilj turističkih radnika je razviti turizam u cijelom gradu, što im kažu i uspjeva, jer turisti u Mostar više ne dolaze samo zbog Starog mosta.

“Stari Most je nekad bio prije dvadesetak godina početni start, inicijalna kapsula za razvoj turizma, možete provjeriti sa turistima, da oni obilaze i širu jezgru grada i dalja mjesta. Došli smo u priliku da ljudi dolaze u Mostar i iz Mostara obilaze neka druga mjesta i ponovo se vraćaju u Mostar”, ispričao nam je Mensud Duraković iz turističkog ureda u Mostaru.

I prošle godine, Mostar, Sarajevo i Banjaluka bili su tri najposjećenija bh. grada.

Mostar je u 2019. godini posjetilo preko milion turista, a cijeli Hercegovačko-neretvanski kanton dva miliona. Najvažnije je, kazali su, u Mostaru da se turisti ovdje zadržavaju i po nekoliko dana.

Banjaluka bilježi porast od 4 posto turista u gradu. U 2019. godini 90.000 stranih gostiju je boravilo u Banjaluci, odnosno preko 140.000 noćenja.

Glavni bh. grad je najposjećeniji tokom filmskog festivala, a prošle godine posjetilo ga je preko 660.000 turista, a zbir noćenja je preko 1.300.000. U svaki od ovih gradova najviše turista je iz Kine, Hrvatske, Saudijske Arabije, Poljske, Španije…

Banjaluka iz godine u godinu je sve zanimljivija turistička atrakcija. Grad na Vrbasu i Banjalučani su se prošlih godina pokazali kao izvrsni domaćini, pa se i u ovaj grad turisti vraćaju.

“Mi imamo najstarije zdanje i Kastel i tri vjerska objekta i dvije crkve i jednu džamiju koje datiraju iz davnih vremena, imamo grad, dobru hranu, gastronomija je ono što najviše privlači ljude iz regiona i cijelog svijeta, a imamo i gostoljubivost, Banjalučani su dobri domaćini, a da kažem da inače mi u Bosni i Hercegovini uvijek rado dočekujemo goste, pravi smo domaćini”, rekla je Branka Branković iz banjalučke turističke organizacije.

Pravi domaćini su u prošloj godini dočekali milione turista, pa su Baščaršija, banjalučka Gospodska ulica ili mostarski Stari grad u bilo koje doba godine bili preplavljeni gostima sa svih kontinenata. Tako će biti i ubuduće, jer prema svim najavama i rezervacijama, turistička ekspanzija Bosnu i Hercegovinu tek čeka.

Stari most je u 2019. godini posjetilo oko 1.000.000 turista, većina njih se odluči ponovo vratiti ovdje, pa se očekuje da će 2020. biti rekordna po broju turista u Mostaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad