Ahdnama je preteča međunarodnim konvencijama o pravima

Vijesti 12. maj 201511:04 > 11:09
N1

Ovogodišnjom manifestacijom Dan Ahdname i svečanim obilježavanjem 552. godišnjice, obilježava se i deseta, jubilarna, manifestacija i šesta godina od kada se dodjeljuju najveća godišnja priznanja

O Danima ahdname u Novom danu govorio je Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja bosansko – tursko prijateljstvo “Bosfor”.

Na pitanje u čemu je značaj Ahdname, Halilović je kazao: “Kada je Evropom vladao mrak sultan Fatih je donio dokument o ljudskim pravima. Ovo je bilo izuzetno važno za ljude koji su bježali pred okupatorima, jer su Ahdnamom dobili pravo da se vrate. Fra Anđel Zvizdović, tadašnji Bošnjanin je u Osmanlijskoj carevini vidio nešto novo i odazvao se na poziv sultana Fatiha, te izrazio poštovanje njemu i vrijednostima Ahdname.”

Ovo je već tradicionalni praznik poštovanja ljudskih prava i sloboda, multikulturalnosti, zajedništva i tolerancije.

Po šesti put će biti dodijeljena povelja prijatelj Bosne. Za ljude koji su dali dopinos od 1990. do danas. Ove godine između ostalih povelju prijatelja Bosne će dobiti Erdogan i papa Franjo. Treba istaći da će papa polsati svog izaslanika 28. maja koji je primiti priznanje u njegovo ime 28. maja na Milodražu, gdje je Ahdnama i napisana“, istakao je Halilović.

Mnogi tvrde da je Ahdanama preteča kasnijim međunarodnim konvencijama.

Ahdnama je utemeljila ljudska prava i slobode u BiH, a prethodne povelje, kao što je povelja Kulina bana, osnove su multikulturalnosti. Ahdnama je preteća brojnih konvencija koje su nastale u novijem i modernom vremenu”, istakao je Halilović.