Stevanović: Očekuje se porast broja zaraženih, mjere moraju biti drastičnije

Vijesti 20. mar 202008:31 > 08:51
N1

Gosti Novog dana bili su porodica Stevanović - dr. Dragan Stevanović, bivši šef internističkog odjeljenja u Općoj bolnici prim. dr. Abdulah Nakaš, supruga dr. Nevzeta Stevanović, specijalistica traumatske psihologije i kćerka Nina Stevanović, arhitektica koja živi i radi u Barceloni.

Nina nam je kazala kako se situacija u Barceloni pooštrava i da je to bilo očekivano.

Sad dolazi do posljedica onog što se dešavalo prije karantina, dolazi do zagušenja zdravstvenog sistema. Očekuje se da će situacija eskalirati u sljedećih nekoliko dana i onda će se tek moći vidjeti prve naznake da li karantin doprinosi smanjenju broja teško oboljelih koji trebaju zdravstvenu pomoć“, kazala je za N1.

Navodi i kako karantin može potrajati i do dva mjeseca te da se svaki dan pooštravaju mjere.

Puno je policije na ulicama, polako se raspoređuje i vojska, kažnjavaju se slučajevi bespotrebnog hodanja. Ukoliko ne dođe do naznaka da se situacija stabilizira, mjere karantina će biti veće. Ja sam neki dan bila zaustavljena 15 metara od kuće  i rečeno mi je da se moram vratiti kući. Na društvenim mrežama pokušavam da prenesem kako da se ispuni dan u izolaciji, kao i da prenesem iskustva iz Španije koja je reagovalo kasno. Jedna sedmica kašnjenja znači mnogo i ja želim da ta iskustva prenesem u BiH kako bi reakcija bila brža jer mnogo znači i mnogo će olakšati ovo doba provedeno u karantinu“, istakla je Nina.

Dr. Dragan Stevanović naglašava za Novi dan da je Bosna i Hercegovina počela relativno kasno sa mjerama, ali da se ipak stiže napraviti ono što treba.

BiH je komplikovana država i nikad se nije s ovakvom vrstom rizikom suočila. U krizi se odluke ne donose putem organa konsenzualnih itd. nego putem naredbi i odluka. Ministar Radončić pokazuje taj tip rukovođenja, pozitivno je iznenadio i to pokazuje da se unaprijed treba razmišljati. U ovom momentu možda izgledaju drastične mjere, ali iskustva iz drugih zemalja pokazuju da građani ne shvataju da su te mjere zaista nužne i kad ih pogodi onda se disciplinovano ponašaju. Moraju biti mjere još drastičnije“, naveo je dr. Stevanović.

Naglasio je i da BiH očekuje progresija i da je cilj da ta krivulja ne bude previše visoka već što je moguće blaža, i da novooboljelih bude postupan broj kako bi sistem mogao reagovati.

Što bismo mi bili specifikum na ovo što su druge zemlje doživjele. U narednih 15-ak dana se očekuje porast zaraženih“, naglasio je.

Dr. Nevzeta Stevanović je kazala kako je strah normalna pojava u ovo vrijeme i da je to prirodna emocija i potreba da opominje ljude.

“Strah ima jednu dobru stranu ali strah koji se počinje usložnjavati, koji prelazi ili u paniku ili fobije, u anksioznosti onda nije dobar. Treba biti oprezan, treba prihvatiti samoizolaciju i izolaciju koju društvo nameće. Strah nije dobar ako ovlada osobom i ako ona izgubi razmišljanja koja su racionalna”, navela je dr. Stevanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad