Ostojić: Što je sigurnija BiH, to je sigurnija Hrvatska

Vijesti 14. maj 201517:31 > 17:32
N1

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić razgovarali su u Sarajevu o saradnji u oblasti sigurnosti.

Milica Vučetić pratila je razgovore. Borba protiv terorizma nije bila prioritetna tema susreta, međutim bila je vrlo važna tema, s obzirom na sigurnosne izazove u regionu. Protiv terorizma borićemo se beskompromisno, upoznao je svog kolegu ministar unutrašnjih poslova iz Hrvatske Ranka Ostojića ministar sigurnosti BiH.

Dogovorena je međusobna saradnja, posebno kada je u pitanju razmjena obavještajnih podataka kako bi se što uspješnije odgovorilo eventualnim sigurnosnim rizicima, a Ostojić je rekao da što je sigurnija BiH, to je sigurnija Hrvatska, odnosno EU.

Ministar Ostojić je rekao i da će Hrvatska pružiti punu sigurnosnu podršku kada je u pitanju predstojeća posjeta pape Franje Sarajevu.

Razgovaralo se o dosta tema, prvenstveno o putu BiH ka EU. Ministar Ostojić je rekao da BiH od Hrvatske ima punu podršku, posebno u oblasti borbe protiv korupcije i borbe protiv organizovanog kriminala jer se Hrvatska suočavala sa mnogim izazovima na svom putu u EU.

Ostojić je rekao da će BiH dobiti donaciju u vrijednosti od oko 10 miliona dolara, a riječ je o elektronskom nadzoru nad granicama što je vrlo važno za BiH ukoliko Hrvatska uđe u Schengen zonu jer će tada to biti veliki sigurnosni i granični rizik, odnosno izazov za BiH na granici sa EU i biće organizovana i jedna mješovita komisija za pretkategorizaciju graničnih prelaza.