Mjera izazvala revolt, zapaljen šator u blizini graničnog prijelaza

Vijesti 12. apr 202018:04 > 19:13
N1

Obavezna mjera karantina po rješenju Federalnog ministra zdravstva osobama koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu, na graničnim prijelazima na području Federacije, izazvala je prilično nezadovoljstvo građana koji su noć sa petka na subotu proveli ispred karantina u Cazinu, kao i reaakcije vlasti Unsko-sanskog kantona.

Četrdeset i tri građanina koji su proveli noć s petka na subotu ispred karantina u Cazinu sinoć su dobili rješenja federalnog ministra zdravstva, ali premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić ističe da i dalje ima puno neriješenih pitanja.

“Ta koordinacija se mora pojačati Federalne inspekcije i Granične policije, moraju se prije svega dobro proučiti te naredbe pa da se postupa po istim ne na način da se izuzimaju dokumenti, da se ljudi zadržavaju 24 sata. Moraju se uslovi na granici, kada su u pitanju šatori, dovesti u red”, poručuje Ružnić.

“Kakav to šator može biti uslovan samo da mi neko kaže, šta šator treba da posjeduje. Šator ima grijalicu, imaju kreveti, ima ćebe i to je privremeni smještaj do odlaska u karantin”, dodaje Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite .

Očito da se uslovnost privremenog smještaja u blizini prijelaza Maljevac danas nije svidio nekome ko je zapalio šatore i time počinio krivično djelo. Osim uvjeta u privremenom karantinu nadležni u Unsko-sanskom kantonu ističu da je problem i u činjenici da federalni ministar zdravstva donosi rješenja što je usporilo proces i produžilo period čekanja u šatorima.

“Zamislite te situacije da naši građani dole dva dana čekaju da se donese neko rješenje”, navodi Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona.

Suprotno mišljenju ministrice, iz Federalne uprave za insekcijske poslove smatraju da je ova mjera neophodna u cilju zaštite građana.

“Imali smo više stotina građana, koji su misleći da će proći bez mjera karantena, u posljednjih nekoliko dana nahrlili u Bosnu i Hercegovinu da uđu, ali su upravo naredbom 120 zadržani do donošenja rješenja federalnog ministarstva zdravstva. Tako da su inspektori provodili naredbu Federalnog štaba civilne zaštite o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti”, ističe Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove .

Posebnu konfuziju izazvao je dio naredbe kojom su od karantina izuzeti vozači, jer oni koji su na granicu došli u privatnim vozilima moraju u karantin 28 dana. Među njima i Borislav Rašković, kamiondžija koji radi u Sloveniji.

“Na Izačiću su nam oduzeli dokumente i rekli da ta točka ne važi za nas. Oni kažu da to ne vrijedi za vozače koji dođu osobnim automobilom”, kaže Borislav Rašković.

Nadležni to potvrđuju i ističu da za vozače koji koji nisu bili na radnom zadatku važe iste mjere kao i za bilo kojeg drugog građanina, no Ajdinović dodaje…

“Ukoliko se vozač našao u kabini u transportnom prometnom vozilu, u međunarodnom prometu, na njega se ne odnosi ova mjera karantena koju izriče ministar zdravstva”.

Federalni krizni štab zadovoljan je rezultatima mjere zbog koje je tokom današnjeg dana na 14 prijelaza s federalnim sanitarnim inspektorima ušlo samo četiri bosanskohercegovačka državljana. Građani su zbunjeni, kantonalne vlasti u trci s vremenom na rješenju privremenih karantina, policije na osiguravanju transporta osoba do mjesta određenog u rješenju za karantin. Iako je bezbroj nejasnoća, jedno je sigurno u Federaciji BiH ovog vikenda na rješavanju problema rade nadležni na kantonalnom ali i na federalnom nivou. Nadati se da će njihov angažman, na koji nismo navikli prije krize s pandemijom, ovoga puta i rezultirati najboljim rješenjima za sve građane Bosne i Hercegovine. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad