Komisija za odbranu i sigurnost odbacila nekoliko izvještaja zbog stava SNSD-a

Vijesti 09. jun 202014:26 > 14:29
FENA/Almir Razić

Predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) glasali su danas protiv svih tačaka dnevnog reda današnje Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH.

Na dnevnom redu sjednice bili su izvještaji o radu parlamentarnog vojnog povjerenika, Odbora za žalbe građana PSBiH te Nezavisnog odbora PSBiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH koji nisu dobili podšku, a prihvaćen je jedino Izvještaj o angažiranju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa (Covid -19).

Prema Poslovniku o radu tog parlamentarnog radnog tijela potrebno je da poslanici i delegati iz Predstavničkog i Doma naroda PSBiH glasaju za tačku dnevnog reda, ali pri tome mora biti barem jedan glas pripadnika iz tri konstitutivna naroda.

Današnjoj sjednici nije prisustvovao poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić te zbog glasanja protiv SNSD-ovih poslanika i delegata izvještaji nisu dobili podršku.

Na početku sjednice članovi Komisije odlučili su skinuti s dnevnog reda Izvještaj o izdatim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2018. godinu čiji je podnosilac Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kako su članovi Komisije tvrdili nije im dostavljen cjelokupan izvještaj te su zaključkom zadužili nadležno ministarstvo da za jednu od narednih sjednica Komisije pripreme cjelokupan izvještaj i dostave ga na razmatranje.

Raspravu na današnjoj sjednici jedino je izazvala Informacija o problemima finansiranja sistema odbrane BiH u okviru koje je zamjenik ministra odbrane Mijo Krešić (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ) upozorio na sve probleme odbramnenog sektora.

Između ostaloga, kazao je da su s ovom informacijom upoznati i članovi Predsjedništva BiH kao i Vijeće ministara BiH, ali do sada nisu dobili pozitivan odgovor na njihove zahtjeve za povećanje izdvajanja iz budžeta, a dodatni problem predstavlja i činjenica da nije usvojen ovogodišnji budžet.

Podsjetio je Krešić članove Komisije da su nadležne institucije usvojile Pregled odbrane kao strateški dokument kojim je previđena modernizacija Oružanih snaga BiH što zahtijeva značajna ulaganja te da su usvojene izmjene Zakona o platama zbog čega je potrebno osigurati oko 10 miliona KM za povećanja plata.

– Imao sve više problema zbog angažiranja naših tehničko-materijalnih sredstava, a u ovoj godini nećemo moći odgovoriti ni zahtjevima civilnog sketora za gašenje požara jer Oružane snage trenutno raspolažu samo jednim helikopterom koji može nositi 450 litara vode – pojasnio je.

To je, tvrdi, realno stanje jer nema sredstava za remont helikoptera koji mogu povesti mnogo više litara vode zbog čega MI-8 ove godine neće biti u funkciji.

Dopredsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić (SNSD) upozorila je da Ministarstvo odbrane traži više od 370 milion KM nego je predviđeno za taj sektor Dokumentom okvirnog budžeta te je upitala kako će se to osigurati budući da je nerazumno, kaže, tražiti sada izdvajanje tih sredstava kada je potrebno pomoći bh. ekonomiji da se oporavi poslije pandemije koronavirusa.

Njen kolega iz stranke Sredoje Nović upitao je šta znači ukoliko se ta informacija primi k znanju, iako ni to nije danas učinjeno na Komisiji, pozivajući Ministarstvo da se obrate institucijama koje mogu donositi odluke o povećanju budžetskih izdvajanja.

Da zahtjeve Ministarstva odbrane treba podržati pozvala je članica Komisije Marina Pendeš (HDZ) koja je u prošlom mandatu obavljala dužnost ministrice odbrane te je dodala da je potrebno da poslanici i delegati pokažu odgovornost u vezi s tim.

– Trebaju nam ne samo dijagnoze stanja nego i lijekovi za te dijagnoze, ako godinama znamo da Oružane snage kontinuirano napuštaju vojnici jer imaju male plate i ako se zna da je potrebna modernizacija – podvukla je Pendeš.

Članovi Komisije, zbog glasova SNSD-a, nisu prihvatili ni Informaciju o aktivnostima parlamentarnog vojnog povjerenika BiH Boška Šiljegovića koji je tokom pandemije obišao i uvjerio se u uvjete rada najbrojnijih brigada unutar Oružanih snaga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad