Tužilaštvo BiH: Mušanović optužen zbog krivotvorenja novca

Vijesti 28. maj 201513:20 > 13:24
N1

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Edina Mušanovića, (1985) iz Brčkog, zvanog "Edo", zbog krivičnog djela krivotvorenje novca.

Mušanović je došao u posjed veće količine novčanica za koje je znao da su krivotvorene, jer je po samom izgledu bilo očigledno odstupanje u pogledu kvaliteta papira i štampe u odnosu na originalne novčanice te su pojedine bile istog serijskog slova i brojeva.

Optužnica Tužilaštva BiH tereti Mušanovića da to nije prijavio nadležnom organu, već je navedene novčanice sakrio iza ugostiteljskog objekta u Sarajevu.

Krivotvoreni novac u iznosu od 60 novčanica u apoenu od po 100 eura, devet novčanica u apoenu od po 100 KM i 18 novčanica u apoenu od po 50 KM, pronađen je prilikom pretresa koji su 2. aprila 2010. godine izvršili policijski službenici Federalne uprave policije.

Optuženi se tereti da je znao da je lažan novac načinjen pa to nije prijavio, čime je počinio krivično djelo krivotvorenje novca. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.