Supruga Konakovića pozitivna na koronavirus: "Noći gušećeg zastrašujućeg kašlja"

Vijesti 29. jun 202016:58 > 17:08
N1

Voditeljica i supruga predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića Dalija Hasanbegović-Konaković pozitivna je na korona virusa. Objavila je to na svome Facebook profilu i svoje iskustvo podijelila sa prijateljima.

“Ne smijem danima ništa da napišem jer ovaj COVID 19 kao da ima nešto balkansko u mentalitetu. Znate kako samo kod nas plaše “nemoj se smijati, oplakaćeš!”, baš po tom principu djeluje ovaj novi nevidljivi neprijatelj. Kad smo otkrili da je Dino pozitivan i bili sretni da je prošao sa manje od tri dana vrlo blage temperature, saznali smo za obostranu upalu pluća. Kad smo se obradovali jer uprkos tome dobro diše i ne kašlje puno, uslijedila su dva dana i noći gušećeg zastrašujućeg kašlja.  Kad smo odahnuli jer smo Kiana Aja i ja nekoliko uzastopnih testova bile negativne, stigao je moj pozitivan nalaz. Ne radujem se jer ne smijem, pozitivna sam na virus, ali nemam COVID 19 odnosno nemam simptome. Nadam se da će tako i ostati. Hvala dragom Bogu, pa nam je dijete stalno negativno. I to je potpuni blagoslov jer smo mi porodica koja se stalno grli, ljubi, mazi, ludira, uvijek imamo neki kontakt”, objavila je Hasanbegović-Konaković.

VEZANE VIJESTI

Za sve one koji i dalje sumnjaju, istaknula je – virus postoji, vrlo je stvaran, nepredvidiv i podmukao.

“Za vas koji se puno plašite, nemojte. Nosite masku i naočale po potrebi kada ste u kontaktu s ljudima i u zatvorenim prostorima, držite distancu i perite ruke često. Virus nije skakavac, ne skače na vas sa odjeće i površina, ne morate opsesivno sve stalno dezinficirati, dovoljno je samo da volite sebe, budete pametni i nosite maske. I učite iz tuđih iskustava”, rekla je.

Pitala je prijatelje da li se sjećaju one liste potvrđenih simptoma COVID-a 19 koju su skoro svi dijelili u martu. Kako je rekla, prema njihovom iskustvu, skoro nijedan simptom nije bio isti, te pojasnila sa kakvim simptomima su se oni susretali. 

“Četvrti dan od kontakta sa zaraženim (sada to znamo, tada nismo) Dino je predvečer i tokom noći imao temperaturu koja nije prelazila 37,8. Ni malaksalost i nijedan drugi simpotom. Odmah smo ujutro zvali laboratorij da mu rade nalaze, ni njima njegovi simpotmi nisu bili sumnjivi. Krvna slika, diferencijalna krvna slika, CRP nisu pokazali nista zabrinjavajuće-nekoliko doktora je pogledalo nalaze. Drugi dan takve iste temperature i bez ijednog drugog simptoma-imao apetit, imao snage, imao čulo mirisa i okusa, nije imao glavobolju, zvali smo drugi laboratorij da radi serološki test na antitijela za SARS-CoV-2 odnosno novi korona virus. Nalazi bili negativni. To je bio 5. dan od kontakta sa zarazenim i drugi dan od početka simptoma, sada znamo da je to bilo prerano da se antitijela formiraju. Dini treći dan već prestala temperatura, četvrti dan bio potpuno zdrav i pun energije, krenuo na posao. Prije prvog sastanka sazna da mu je kolega smješten na Podhrastove i samoinicijativno se prijavi za samoizolaciju i testiranje. Nalaz PCR testa stigne pozitivan, Dino gubi čulo mirisa i počinje kašljucati. Dan poslije kašalj se pogoršava, navečer hitno radi CT pluća koji pokaze tu karakteristicnu obostranu upalu.  Pola ljekara sa kojima smo stalno u kontaktu želi da se odmah prijavi u bolnicu, pola kaže može ostati kući, ali da stalo pratimo zasićenost krvi kisikom i temperaturu. Dino se odlučuje za kućno liječenje pod ljekarskim nadzorom i sa terapijom. Kašalj se pogoršava, noći su najgore, spavati je jedino moguće sjedeći, a jednu ni sjedeći ni nikako kašalj nije prestajao i postajao je sve gori. Tada vam je samo u glavi ista rečenica koju je nekoliko doktora reklo: “COVID upala pluća zahtjeva hospitalizaciju jer se stanje od stabilnog do kritičnog zna promijeniti za sat.” I brojite minute do svitanja jer danju sve nekako lakše, pa onda opet u grču strepite od noći. Ali hvala Bogu bilo je bolje. Nije mu se nikada vratila temperatura, a to je bio dobar znak”, objasnila je Hasanbegović-Konaković.

Rekla je da će mu sad dvije sedmice od prvog dana simptoma i trebalo bi da su na kraju, ali i dalje ne smiju da se raduju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad