Đapo o otpadu: Čovjek koji je tražio ovu dozvolu bit će debelo kažnjen

Vijesti 08. jul 202009:17 > 09:37
N1

Ministrica turizma i okoliša u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i zastupnica SBB-a u državnom Parlamentu Edita Đapo govorila je između ostalog za N1 i o otpadu koji je uznemirio stanovnike Drvara i Bosanskog Grahova.

O tome ko je odobrio odlaganje italijanskog otpada u Bosanskom Grahovu i Drvaru, Đapo je za N1 rekla kako je kanton za upravljanje otpadom dao dozvolu, da su pregledali hale i trebalo je da tu postoji fabrika za recikliranje.

Investitor se javljao govoreći da treba da dobije mašine, ali s obzirom da Drvarčani ne žele otpad i nema gdje skladištiti otpad, mora se vratiti u zemlju porijekla. Radi se o neopasnom otpadu, to je sirovina. Ta je frabrika trebala da reciklira i proizvodi gotov proizvod koji je trebao da ide na tržište“, kazala je ministrica Đapo za N1.

VEZANE VIJESTI

Govorila je i o tome šta obuhvata procedura vraćanja otpada.

Ministarstvo Italije mora dati dozvolu za njegov povrat. Ovo je prvi slučaj koji smo imali u Federaciji Bosne i Hercegovine, u Republici Srpskoj se to već dešavalo. Dešavalo se da naše kompanije izvezu vani pa bude nekih neregularnost i to treba vratiti. Kompanija koja ga je poslala, morat će ga vratiti nazad“, istakla je.

Pitali smo ministricu turizma i okoliša u Vladi FBiH kako je izdata dozvola za nešto što nije provjereno, odnosno za šta se ispostavilo da ne bi trebalo biti odloženo u BiH, a ona nam je rekla da svako ministarstvo vodi upravni postupak te kada kompanija ministarstvu pošalje sve papire, oni ne treba da vještače te papire, već ih cijene i ako vide da je sve uredu, daju dozvolu da se to uveze.

Kad se desi ovako nešto što je neregularno, sve se vrati, a poslodavac, odnosno čovjek koji je tražio ovu dozvolu, bit će debelo kažnjen“, naglasila je Đapo za N1.

Kad je došao otpad i počeo da se istovara u Bosanskom Grahovu pa potom i Drvaru, građani su se uznemirili, izašli na ulice, kao i načelnici. Dozvolu koju je pokazao je dozvola za uvoz. Nakon toga su počeli da kroz medije pozivaju ministarstvo, tako da smo tada shvatili i kontaktirali općine i vidjeli da ne znaju ništa o toj kompaniji pa smo pokrenuli poništenje te dozvole. Čovjek se javio i rekao da je on investitor Srbijanac, da želi da investira, da je imao kontakata sa načelnicom. Bilo kako bilo, otpad koji je dovezen nije na propisan način odložen niti se može odložiti“, naglasila je Đapo.

Pozivam građane Drvara na strpljenje, potrebno nam je neko vrijeme da se desi povrat i da kaznimo ovog gospodina. Nejasno mi je da je neko naručio otpad a da nije ugovorena ta hala i da nema već mašine da krene sa reciklažom. Možda je on mislio tu tovariti dok ne dođu te mašine – ne ulazim u poslovnu politiku preduzeća – nego u to da kada je uvezen otpad, trebao je da bude smješten u određenu halu na propisan način“, zaključila je ministrica Đapo u Novom danu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad