Opća bolnica u Sarajevu dobija izolatorij, nadležni kažu – "ali nema kadra"

Vijesti 15. jul 202018:04 > 18:23
N1

Bivši Vojni medicinski centar, u krugu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", trebao bi biti prenamijenjen u izolatorij za oboljele od korona virusa. Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je inicijativu Zavoda za javno zdravstvo za izdvajanje novca iz proračuna kako bi se realizirala prva faze rekonstrukcije i adaptacije prostorija. Radovi još nisu počeli, a kapacitet bi trebao biti od 60-80 kreveta.

Objekat bivšeg Armijskog medicinskog centra, u krugu Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. Plan je da u njemu bude uspostavljen izolatorij za oboljele od korona virusa. Da bi izolatorij profunkcionisao potreban je i dodatni kadar, infektolozi, anesteziolozi, internisti, pulmolozi, medicinske sestre. Iz Opće bolnice kažu kako dodatni kadar nemaju.

“Jer sa ovakvim načinom rada i ovim što se od 18. počinje u Općoj bolnici, znači potpisao je krizni štab, tzv. put pacijenta koji ima puno nedostataka. Vi sad imate situaciju da veliki broj pacijenata koji trebaju zdravstvenu zaštitu tzv. sekundarnog nivoa, što je sa primarnim negdje oko 80% svih potreba, slili su se kao rijeka prema Općoj bolnici”, tvrdi Hasan Tanović, član UO Opće bolnice.

Doktor Tanović ističe kako KS mora imati jednu ovakvu ustanovu, koja bi se kasnije mogla prekombinovati u drugu namjenu i koja bi omogućila dodatne kapacitete Općoj bolnici koji su joj neophodni.

“Objekat je odlično koncipiran, on je izdvojen od glavne zgrade što je jako bitno. Ima svoj poseban ulaz, bitno je da ima proveden kisik jer je prije to bila zdravstvena ustanova koja je morala imati kisik, te gasove koji su potrebni za rad hospitalnih i ambulantnih službi. Naravno u njoj treba uraditi rekonstrukciju, a za tu rekonstrukciju, procjena je nekih 300 hiljada plus kreveti, mobilijar oprema itd. koja bi se tu morala naći”, dodaje Tanović.

Sredstva bi trebala obezbjediti Vlada KS, a prvom fazom radova predviđeno je čišćenje objekta, te izvođenje građevinsko-molerskih, instalaterskih i drugih radova.

Istaknuto je kako objekat zadovoljava sve standarde za liječenje oboljelih od zaraznih bolesti, a kapacitet je od 60 do 80 kreveta, radovi još uvijek nisu počeli, a nije ni poznato kada bi ovaj objekat moga biti stavljen u funkciju izolatorija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad