Kriminal u Bosnalijeku: Da li su na pomolu nova hapšenja

Vijesti 01. jun 201516:53 > 19:10
N1

Ovih dana vode se, pored ostalih, i istrage vezane za poslovanje Bosnalijeka. Jesu li na pomolu nova hapšenja?

Edin Arslanagić pridružio se u pritvorskoj jedinici sedmorici osumnjičenih koji su prošle sedmice uhapšeni zbog sumnje u višemilionski kriminal u Bosnalijeku. Da li će i njemu biti potvrđen jednomjesečni pritvor, biće poznato tokom sutrašnjeg dana.

“Prvo moram reći da je Edin Arslanagić došao dobrovoljno kako smo mi to tvrdili. Imamo pravo na žalbu. Vijeće kantonalnog suda odlučiće da li će biti pušten na slobodu ili ostati u pritvoru narednih mjesec dana“, izjavila je Senka Nožica.

Jednomjesečni pritvor ranije je određen za sedam osoba, dok je Kantonalni sud u Sarajevu raspisao i potjernicu za Bojanom Kebom, bivšim direktorom Bosnalijeka za marketing, a koji se nalazi u Sloveniji.

Podsjetimo da je početkom godine Amar Arslanagić nepravosnažno osuđen na godinu dana zatvora zbog pronevjere u službi. No, posebno zanimnljiva je istraga koju vodi Tužilaštvo BIH zbog navodne nezakonite prodaje i kupovine dionica. U istrazi se navode zvaničnici Komisije za vrijednosne papire, investicionih fondova, sarajevske berze i rukovodstva Bosnalijeka.

Istraga treba da pokaže kako je kompanija Haden registrovana u Luksemburgu, krajem 2012. godine po cijeni od 13 do 14 KM kupila veći broj dionica Bosnalijeka, i to bez prethodne najave čime je Federacija gurnuta na drugo vlasničko mjesto.

“Vlada nikada nije pokazivala spremnost. Ona je kao dioničar sa 20 posto dionica uvijek mogla uticati, ali u to vrijeme su se vjerovatano interesi nekih zvaničnika podudarili sa Arslanagićem”, rekao je Halil Čengić.

U prvom kvartalu tekuće godine neto dobit Bosnalijeka pala je na 811 hiljada KM, nakon što je u istom periodu prethodne godine iznosila 2,05 miliona KM.

“Najtužnije u cijelom slučaju jeste da najviše štete trpi kompanija. Bojim se da se sve što se dešava, kompanija neće moći da izdrži. Izgubili su veliko tržište u Rusiji. Ukoliko vlada ne pomogne kompaniji, ona neće preživjeti”, izjavio je Semir Mujkić.

Prema navodima Kantonalnog tužilaštva, osumjničenih devet osoba uz ostalo, terete se i za krivično djelo organizovani kriminal.

Pogledajte prilog Tine Jelin-Dizdar.