Državni zatvor – od kamena temeljca do presijecanja vrpce 14 godina

Vijesti 22. jul 202017:24 > 18:44
N1

Nakon punih 14 godina od postavljanja kamena temeljca otvoren je državni zatvor. Gradnju su pratile brojne afere, između ostalih i istraga o navodnom pranju novca. Od jeseni bi mogao primiti prve stanovnike - osuđenike za najteža krivična djela sa dugogodišnjim kaznama zatvora.

Od kamena temeljca do presijecanja vrpce 14 godina. Od početka izgradnje do otvaranja šest godina.

Utrošeno 40 miliona eura – dijelom kreditnih sredstava, dijelom pomoć međunarodnih donatora i vlada, a dijelom i budžetskih sredstava.

“Jučer dok sam prolazio kroz dokumentaciju, malo me posjetilo na neki filmski triler. Sve je krenulo iz novembra 2002.godine sa PIC-om pa su onda uslijedila različita dešavanja, prebacivanja loptice, problemi oko finansijske konstrukcije i mnogi drugi problemi. Čitajući sve to podsjetio sam se na ono što je možda i najbolja metafora političke situacije u BiH – da je sve nekako dva koraka naprijed korak unazad”, kazao je Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH.

VEZANE VIJESTI

 “Ministarstvo pravde BiH je stavilo sve svoje stručnjake i raspoložive resurse na raspolaganje upravitelju zavoda. Samo upravitelj nije zavod njega čine ljudi – zaposleni i zatvorenici. A vjerujte mi nije lako i dug je put od praznog zatvorenog objekta do funkcionalne institucije”, kazao je Josip Grubeša, ministar pravde u BiH.

Ovdje će se naći osuđenici za najteža krivična djela sa dugogodišnjim kaznama zatvora poput Mevlida Jašarevića ili Zijada Turkovića. Kapacitet je 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

“Nisam siguran kad će moći da prime prva osuđena lica i da li će sva osuđena lica koja su osuđena od strane sudova BiH koja se nalaze u entitetskim zatvorima, odnosno u Republici Srpskoj biti prebačena na izdržavanje kazne zatvora ili odjeljenja pritvora u ovom državnom zatvoru”, kazao je Pero Dunjić, pomoćnik ministra pravde RS .

“Nakon što novozaposleni prođu obuku, očekujemo prijem prvih zatvorenika, što će nadam se, ako ne bude novih nepredviđenih prilika, biti na jesen ove godine”, kazao je Grubeša.

Već od ranije su ovu instituciju mnogi okvalifikovali kao najsigurniju u regiji. Za zatvorenike važit će stroga pravila, a pravilnikom je definisano da duga kosa i brada nisu dozvoljeni

“Izuzetno, na obrazloženu molbu osuđenog, upravnik Zavoda može odlučiti da osuđeni može pustiti bradu tokom izdržavanja kazne, ukoliko za to postoje vjerski ili zdravstveni razlozi, s tim da ne može biti duža od 3 cm”, stoji u pravilniku. 

Događaju zvaničnog otvaranja su prisustvovali isključivo javni servisi i javne novinske agencije.

Ostali mediji nisu imali priliku čak ni delegirati pitanje koje bi željeli postaviti, a koje bi možda bio fokus njihovog zanimanja, a zanimalo nas je mnogo toga. Zbog čega je toliko dugo trajala izgradnja ovog zatvora, zbog čega je predlagano da se rukovodiocu ove ustanove omogući godišnja reprezentacija od 12.000 maraka, šta je sa ranijim konstatacijama o mogućem pranju novca u procesu gradnje zatvora? 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad