Kanton Sarajevo najavio borbu protiv nelegalnih štandova

Vijesti 02. jun 201512:47 > 12:50
Fena

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić danas su posjetili Kantonalno javno komunalno preduzeće „Tržnice-pijace“, gdje su s direktorom Emirom Zlatarom razgovarali o problemima koji prate ovo preduzeće.

Istaknuto je da preduzeće i pored problema pozitivno posluje, a da najveći problem predstavlja nelegalno zauzimanje javnih površina, za šta će se pronaći rješenje.  

”Ono što je trenutno najveći problem jeste zauzimanje javnih površina, nelegalne tezge i prodavači  mogu konstatirati  da komunalna policija loše  ili nedovoljno radi ili je u pitanju oprema, ljudski resurs, uglavnom imamo problem koji ćemo pokušati  zaista riješiti”, kazao je ministar Hasanspahić.  

Direktor KJKP „Tržnice-pijace“ Emir Zlatar je kazao da je tržna-pijačna djelatnost napadnuta s raznih strana, a prvi napad je od ilegalnih prodavača i od nelojalne konkurencije.  

Kaže da nemaju kapacitet da se bore s velikim tržnim centrima i privatnim pijacama, te da ta oblast nije definirana zakonom, a podijeljena je i nadležnost.

”Problem je neefikasnost države, neefikasni sistem, a rješenje je onemogućeno zbog federalnog propisa koji se odnosi na državne službenike i drugo. Vrtimo se ukrug”, kazao je Zlatar.  

Kazao je da se u Starom Gradu nalazi jedna od najvećih ‘divljih’ pijaca, a taj problem će biti riješen tako što ljudi koji trenutno rade na ‘divljoj’ pijaci vrlo brzo će otići s tog prostora i to je možda lijepa najava.  

”Riješili smo problem pijace na Ciglanama, zahvaljujući Policijskoj upravi Centar, svi koji su bili nelegalni prodavači, natjerani su da uđu u pijacu”, kazao je Zlatar, navodeći to i kao pozitivan primjer saradnje.  

Ističe da, iako je bilo prijava protiv određenih nelegalnih prodavača, sud ih oslobodi jer se radi o socijalnim slučajevima.

Ukazao je i na nelegalne tezge ispred samog objekta „Tržnice-pijace“, iako je to centralni objekt i pod zaštitom je države, kao i to da kompletna ulica Dženetića čikma, izgleda kao pijaca gdje „čovjek prodaje jagode i trešnje pored ispušnih gasova, a to je užas i ruglo grada“.  

S Općinom Stari Grad će zajednički regulirati pijačni prostor te mu mnogo znači podrška premijera Konakovića i resornog ministra.  

”Mi smo prva firma koja je radila racionalizaciju. Smanjili smo plaću uposlenicima 10 posto i iako sam tada bio ‘Gargamel’ u firmi danas je sve redu, jer su sve plaće isplaćene, izvanredna saradnja je i sa sindikatom, snalazimo se”, istakao je Zlatar.  

U nadležnosti KJKP „Tržnice-pijace“ je devet objekata na prostoru KS-a, a imaju 84  uposlenika.