Krivić: Na listi čekanja za vrtiće hiljadu djece više u odnosu na prošlu godinu

Vijesti 28. jul 202015:08 > 15:28
TVSA

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Anis Krivić kazao je kako se broj djece na listi čekanja za upis u vrtiće JU Djeca Sarajeva povećao za hiljadu u odnosu na prošlu godinu te da bi za subvencije Kantona Sarajevo trebao izdvojiti 2,8 miliona KM, za što nije siguran da mogu podnijeti finansijski.

Odgovarajući na pitanja zastupnika Skupštine KS, ministar Krivić rekao je da se na listi čekanja nalazi 1.446 djece, a da će JU Djeca Sarajeva sutra odlučivati o tome da li će imati drugi upisni rok.

“Prošle godine subvencija je plaća za 420 djece, a isplaćeno je 776.300 KM. To je mjesečno oko 84.000 KM. Ukoliko bismo listu čekanja tretirali na isti način koja je nastala ovim javnim pozivom onda bi KS plaćao mjesečno 289.200 KM, odnosno 2,8 miliona KM za 10 mjeseci. Stvorena je situacija iz koje treba izaći mudro. Prošle godine način rješavanja liste čekanja bio je brz i koristan. Ove godine je očigledno da su roditelji ispisali svoju djecu iz privatnih vrtića i upisala u javni, to je rezultat nejednakog tretmana djece u privatnim i javnim vrtićima. Ove godine imamo drastično uvećan broj djece, na listi čekanja je za 1.000 djece više”, rekao je Krivić.

Kazao je kako se ovi brojevi ne mogu donositi na zbrinjavanje te da je “vrlo očigledno da su roditelji čija djeca pohađaju privatne vrtiće upisali svoju djecu u javnu ustanovu ne kako bi pohađali iste već kako bi ostavili subvenciju”.

“Po okončanju utvrđivanja liste čekanja s Ministarstvom ću se odrediti kako ćemo se odnositi prema ovom pitanju, isto ćemo kao i prošle godine oformiti komisiju. U ovom trenutku prema listi čekanja postavlja se pitanje da li kanton može na način kako je to do sada bilo riješeno plaćati takvu subvenciju i postavlja se pitanje da li je pamento plaćati subvenciju u ovom iznosu ili graditi vrtiće gdje bi javna ustanova smjestila djecu”, rekao je Krivić.

Dodao je kako će do početka školske godine JU Djeca Sarajeva proširiti svoje kapacitet te će tada biti poznato koliki je broj djece koja će ostati na listi čekanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad