"Seksi ideje" i migranti kao turisti

Vijesti 23. aug 202017:05 > 17:19
N1

Nakon što je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, gostujući na Face TV, rekao kako je čuo "zanimljive i seksi ideje" o vraćanju migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla, stigle su brojne reakcije. On je, između ostalog, dao i jednu konstataciju da zbog prisustva velikog broja migranata država bilježi povećanu potrošnju, iako trenutno imamo redukovan broj turista zbog korona virusa.

Seksi ideje i dobrodošli migranti kad već nema turista. Da li se radilo o nespretno izrečenim izjavama, nismo mogli provjeriti jer je ministar sigurnosti i danas nedostupan za pitanja.

Nikola Špirić ocijenio je ministra Cikotića vrlo relaksiranim u situaciji kada se stanovnici Velike Kladuše samoorganizuju i prave narodne patrole. Prijedloge da se migranti uvedu u zakonske okvire naziva seksi idejama, komentirao je predsjedavajući doma Naroda Parlamentarne skupštine dodavši:

“Ministar je nakon imenovanja imao dovoljno vremena da se slika i pozira, a sad očekujem da, u skladu sa našim zaključkom, pripremi informacije za plenarnu sjednicu Parlamentarne skupštine BiH o migrantskoj krizi”, naglasio je Špirić u izjavi za agenciju Srna.

Činjenicu da je kriza uzrokovana uz ostalo organizovanim prebacivanjem migranata s teritorije Republike Srpske u Unsko-sanski kanton, odnosno propusnom istočnom granicom BiH nije komentirao. To je u svojoj izjavi zaboravio spomenuti i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik optuživši stranku iz koje dolazi Cikotić – SDA – da želi zadržati migrante u BiH.

“Njima je Fahrudin Radončić rekao da upravo to rade, organizovano dovode ovdje migrante i hoće u RS-u da naprave dva-tri punkta, da to budu sabirni centri koji bi eksplodirali u nekom narednom vremenu i vršili pritisak na RS”, ocijenio je Dodik.

Među prvima je, podsjetimo, reagirala Edita Đapo, ministrica turizma uz ostalo poručivši ministru sigurnosti da pita turističke radnike koliko migranti doprinose turizmu:

“Katastrofalna izjava ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića ogolila je jednu cijelu politiku, koju sada je očito vodi jedna stranka. To je politika koja želi da migranti ostanu u BiH. Uvaženi ministre, vi možete uživati u seksi idejama, ali vas pozivam da, u interesu građana BiH i privrednika koji pokušavaju preživjeti u ovim teškim vremenima, zatvorite granice za migrante, a otvorite za turiste i bh. dijasporu. Migranti predstavljaju sigurnosnu, zdravstvenu i humanitarnu prijetnju životu u BiH”.

Komentare ministra Cikotića u SDP-u su nazvali nesuvislim, uvredljivim za građane bosanske Krajine. Zatražili izvinjenje i plan za rješavanje goruće migrantske krize. I poručili ukoliko to nije u stanju učiniti, neka odstupi sa ministarske funkcije.

“Ovakve izjave predstavljaju uvredu građanima i još jedan šamar za ionako napaćene građane ovog dijela BiH. Nebulozne tvrdnje Cikotića da su migranti ustvari turisti, jer troše novac i pomažu bh. privredi pogođenoj pandemijom vrhunac su bezobrazluka nesposobnih SDA kadrova. Iste one SDA koja je nakon rata od Krajine napravila slijepo crijevo Bosne i Hercegovine, u koju se decenijama ne ulaže i koja je prepuštena sama sebi”, naveli su u SDP-u.

U SDA nisu komentirali istupe ministara sigurnosti.

Bez komentara i u USK. Zvaničnici iz Krajine ranije su u nekoliko navarata kazali kako imaju dobru saradnju sa resornim ministrom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad