Veliki uspjeh učenika Druge gimnazije iz Sarajeva i Gimnazije Banjaluka

Vijesti 24. aug 202010:48 > 10:51
Ilustracija/Morguefile

Pandemija korona virusa uticala je na sve sfere života i otkazala mnoga dešavanja, poremetila sve kalendare, pa i uobičajeni kalendar matematičkih takmičenja srednjoškolaca.

Međutim, kako će se Internacionalna matematička olimpijada (IMO), koja se trebala održati u Rusiji u St. Petersburgu, održati online od 19. do 28. septembra, a Balkanska matematička olimpijada (BMO), koja se trebala održati u Rumuniji, u novembru, dugogodišnji organizatori matematičkih takmičenja u BiH Udruženje matematičara Kantona Sarajevo, Republički pedagoški zavod Republike Srpske i Udruga matematičara Ruđer Bošković organizovali su takmičenje za izbor ekipe za te olimpijade, koje je imalo status ovogodišnjeg Državnog takmičenja iz matematike.

Pravo učešća na Državnom takmičenju učenici su stekli na osnovu prošlogodišnjih rezultata i rezultata kvalifikacionog takmičenja koje je održano online početkom augusta. Nakon što je na taj način odabrano 25 najboljih učenika u BiH, prvi krug Državnog takmičenja održan je 14., a drugi 21. augusta u Sarajevu, Tuzli i Banja Luci uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Najuspješnijim su se pokazali učenici sarajevske Druge gimnazije i banjalučke Gimnazije, obje ove škole imale su po 4 učenika u najboljih 10. Boris Stanković, učenik 2. razreda Druge gimnazije pobjednik je ovogodišnjeg državnog takmičenja.

Pored Borisa ove godine Bosnu i Hercegovinu na IMO i BMO će predstavljati Marko Vučić (2. razred, Gimnazija Banja Luka), Dejan Stanković (4. razred, SŠC Foča), Jovan Vuković (2. razred, Gimnazija Banja Luka), Marko Jojić (3. razred, Gimnazija Banja Luka) i Faik Tahirović (4. razred, Druga gimnazija Sarajevo).

Učenici će prvi krug priprema za olimpijade odraditi u sklopu Kampa za nadarene matematičare koji organizuje Udruženje matematičara Kantona Sarajevo, koji su i ranije pohađali. Pored toga, Boris i Faik su aktivno uključeni u rad Kluba matematike u Drugoj gimnaziji. Ekipi želimo puno sreće uz nadu da će nas obradovati s novim medaljama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad