Azinović: IDIL-u jedino preostaje da puštaju ovakve snimke

Vijesti 05. jun 201517:48 > 19:29
N1

Takozvana Islamska država objavila je snimak prijetnje balkanskim zemljama. Pozivaju i na nasilje na Balkanu.

Iza prijeteće poruke balkanskim zemljama stoji takozvana Islamska država. “Čast je u džihadu, poruka Balkancima” naziv je propagandnog video-snimka kojim pozivaju muslimane regije da pokrenu džihad – pridruže se IDIL-u i da napadnu Balkan. Oko 20 minuta traje video sa izjavama IDIL-ovaca na jezicima naroda koji žive u regiji i upućuju brutalne poruke. Video analizira historiju Balkana i muslimanskih zajednica u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu, Makedoniji, Albaniji.

Vezane vijesti

Nažalost, živimo u vremenu njegovih najvećih mogućih iskušenja i oni se ne odnose samo na ovaj naš događaj, na ovo naše vrijeme i naš prostor. Evidentno je i on globalan do kraja“, izjavio je Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

Evidentno ili ne, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine IDIL-ovu prijetnju komentarisao je u duhu sutrašnje posjete pape Franje Sarajevu. Opustite se – oni koji brinu o sigurnosti – rade svoj posao. I baš oni danas nisu odgovarali na naše pozive. Razlog – važni sastanci uoči dolaska svetog oca.

“Naravno da od samog dana kad se saznalo da će sveti otac pohoditi BiH i Sarajevo mi imamo jedan vrlo jasan, snažno organizovan sistem uvezan sa svima onima koji brinu o sigurnosti. Ne samo BiH, već i čitavog regiona i područja”, dodao je Dragan Čović.

Video je nastao prije nekoliko mjeseci, tvrde poznavaoci ove problematike jer je jedan od govornika i Abid Podbićanin, nekadašnji vođa dijela sandžačke selefijske zajednice koji je poginuo u Siriji.

Naravno, taj video je objavljen u vrijeme dolaska pape Franje u posjetu BiH, Sarajevu zapravo. Pretpostavljam da je tajming upravo takav jer ne vjerujem da ISIL raspolaže bilo kakvom infrastrukturom koja u BiH može izvesti bilo šta i jedino što im preostaje je da puštaju ovakve video poruke“, rekao je Vlado Azinović, stručnjak za pitanja terorizma.

“Iza tih poruka stoji ozbiljna struktura. Oni koji šalju te poruke apsolutno znaju da ne postoji ozbiljan sistem koji može da im se suprotstavi jer vidjećete, nažalost, da na prostoru Srbije, Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana ne postoji čak proces deradikalizacije, niko ne priča o deradikalizaciji”, kazao je Darko Trifunović sa Fakulteta bezbjednosti Beograd.

Ovakve poruke nisu ništa novo – IDIL ih šalje gotovo svakodnevno na različitim jezicima pozivajući na napade i ubistva, kažu stručnjaci za pitanja terorizma. A, povodom objavljenog videa sve što kažu iz Državne Agencije za istrage i zaštitu je – poduzimamo zakonom propisane mjere i radnje.

Pogledajte prilog Milice Vučetić.