Tužioci u Hagu: Ne smanjivati doživotnu kaznu Ratku Mladiću

Vijesti 26. avg 202015:25 > 15:35
Izvor: Detektor.ba

Tužioci u Hagu danas su zatražili pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove tokom žalbenog procesa bivšem komandantu bivše Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću da se odbaci žalba odbrane na prvostepenu presudu za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini kojom je Mladić osuđen na doživotni zatvor.

Tokom drugog dana žalbenog procesa u Hagu, tužioci odgovaraju na argumente odbrane Mladića koje je zatražilo oslobađajuću presudu.

Tužioci su naglasili da je prvostepeno vijeće ispravno presudilo da je Mladić bio isveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Muslimana i Hrvata sa velikog dijela teritorije BiH radi uspostavljanja srpske dominacije.

Tužiteljka Laurel Baig rekla je da je Mladić, tokom rata u BiH, činjenjem zločina ostvarivao cilj tog udruženog zločinačkog poduhvata. Prema njenim riječima, Mladić je kao komandant VRS te zločine prikrivao.

Govoreći o Srebrenici, Baig je kazala da je Mladić “iskoristio VRS da pogubi hiljade muškaraca i dječaka i da desetine hiljada žena, dece i staraca prisilno premjesti iz enklave u julu 1995. godine”. Kao dokaz Mladićeve genocidne namjere da uništi srebreničke Muslimane, zastupnica optužbe je navela njegovu izjavu, poslije ulaska VRS u enklavu, 11. jula 1995. godine da je “došlo vrijeme da se osvetimo Turcima”.

Tužioci su tražili i da se Mladiću doživotna kazna zatvora ne smanji.

Tokom današnjeg dana, očekuje se kraj žalbenog procesa, a mogućnost da se obrati imaće i sam Mladić. Žalbeni proces odvija se putem video-veze zbog koronavirusa.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, Mladić je 22. novembra 2017. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratova. On je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na prvostepenu presudu, žalbe su uložili i odbrana i tužilaštvo. Haško tužilaštvo je tražilo da Mladić bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest opština u Bosni i Hercegovini 1992. godine, a Mladić je zatražio oslobađajuću presudu, ponovno suđenje ili umanjenje izrečene kazne.

Optužnica protiv Mladića prvobitno je podignuta 24. jula 1995. godine. Nakon što je u bjekstvu proveo skoro šesnaest godina, on je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. godine i prebačen na MKSJ 31. maja 2011. godine.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine i trajalo je ukupno 530 dana, tokom kojih je prihvaćeno 9.914 dokaznih predmeta, a Pretresno veće je saslušalo ili primilo svjedočenja ukupno 592 svjedoka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad