Posljednje riječi Ratka Mladića na njegovom suđenju

Vijesti 26. avg 202018:03 > 18:05
Izvor: Detektor.ba

Pred Mehnizmom za međunarodne krivične sudove danas je okončano iznošenje žalbi na presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću koji je prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Haški osuđenik Ratko Mladić izgovorio je posljednje riječi na njegovom suđenju, a  koji je u sudnici negodovao za vrijeme iznošenja žalbe tužilaštva Mehanizma za krivične sudove u Hagu.

VEZANE VIJESTI

Na prvostepenu presudu, žalbe su uložili i odbrana i tužilaštvo. Haško tužilaštvo je tražilo da Mladić bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest opština u Bosni i Hercegovini 1992. godine, a Mladić je zatražio oslobađajuću presudu, ponovno suđenje ili umanjenje izrečene kazne.

Odbrana je ovoga puta navela da je Mladić imao punu odgovornost za zločine počinjenje na teritoriji BiH, te da su u nekoliko navrata incidenti izazvani od strane samih zarobljenika koji su kasnije ubijeni u genocidu.

Optužnica protiv Mladića prvobitno je podignuta 24. jula 1995. godine. Nakon što je u bjekstvu proveo skoro šesnaest godina, on je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. godine i prebačen na MKSJ 31. maja 2011. godine.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine i trajalo je ukupno 530 dana, tokom kojih je prihvaćeno 9.914 dokaznih predmeta, a Pretresno vijeće je saslušalo ili primilo svjedočenja ukupno 592 svjedoka.

Mehanizam će donijeti konačnu presudu na prolljeće naredne godine.

Detalje donosi Ika Ferrer Gotić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad