Prašović Gadžo: SBB sa SDA više nema nikakvih dodirnih tačaka

Vijesti 26. aug 202017:47 > 18:13
N1

Generalna sekretarka SBB-a Sanela Prašović Gadžo kazala je za N1 "kako SDA i SBB više nemaju nikakvih dodirnih tačaka i da tu više nema popravke". Govoreći o njihovoj saradnji, istakla je kako su se "razišli u stavovima o ekonomiji, migrantima, respiratorima" i mnogim drugim temema te da "SBB izlazi iz tog voza".

Za izjavu ministra sigurnosti BiH Selme Cikotiča kako mu je ideja o deportaciji migranata “zanimljiva i seksi”, kazala je kako ne smtara lapsusom već da je “prezentirao stav SDA da su migranti dobrodošli da šire turizam”.

“Ljudi se predstavljaju kao Muahmed Ali i ne predstavljaju samo sigurnosni problem već i humanitarni, socijalni, kulturološki itd. Postupak deportacije onih koji su ilegalno ušli i neće da se identifikuju našim agencijama on je nazvao seksi idejom i nakon te izjave, SDA i SBB nemaju više apsolutno nikakvih dodirnih tačaka i nemamo o čemu razgovarati”, rekla je Prašović Gadžo.

Govoreći o koaliciji na nivou Kantona Sarajevo, kazala je kako SBB neće olako dati podršku novim ministrima u ovoj situaciji te je pozvala SDA da sa DF-om i HDZ-om formira vladu i na drugim nivoima kazavši kako su taoci i u Vladi FBiH koja još uvijek u tehničkom mandatu.

“Razišli smo se SDA ne samo zbog Cikotića. Vjerovali smo da radeći s njima možemo SDA promijeniti, ali razišli smo se i s ekonomskim pitanjima. Mi sa SDA nećemo biti po svaku cijenu, razišli smo s u stajalištima i oko migranata, ekonomije, respiratora i njihovih napada na Tužilaštvo BiH. Tu popravke nema, mi izlazimo iz tog voza i priče sa SDA”, kazala je.

Odgovarajući na pitanje o formiranju nove/stare koalicije, kazala je kako su se “neke stvari u nekadašnjoj Šestorki redefinirale i da su osobe koje su griješile shvatile da su pogriješile te da se otvara novi prostor za neke drugačije razogovore”.

Komentirajući današnji sastanak Vučića i Dodika, kazala je kako “niko nema pravo da se miješa i narušava suverenitet BiH pa niti ova dva zvaničnika”.

VEZANE VIJESTI

“Ono što meni nedostaje u ovoj priči jeste što iz zvaničnog Sarajeva nije otišla jača, glasnija poruka s tim u vezi da je neupitna suverenost države BiH. Neće biti BiH tema nikakvih razgovora u Washingtonu niti bilo gdje i to na taj način treba definirati”, kazala je Prašović Gadžo.

Na konstataciju da takvih sastanaka nema između BiH i Srbije, ili BiH i drugih susjeda, kazala je kako je “kod nas diplomatska aktivnost potpuno zamrla jer se naše Predsjedništvo ne sastaje niti sa jednim relevantnim inozemnim zvaničnikom i nema posjeta”.

“Ovo je do sada najgora situacija kada je riječ o diplomatskoj inicijativi BiH. Zagovornik sam da se treba razgovarati, inicirati susreti i tražiti rješenja i ponavljati da BiH ne smije biti dio nikakve pregovaračke priče i da njena suverenost ne smije doći u pitanje”, istakla je.

Govoreći o kandidaturi za načelnicu Općine Novi Grad Sarajevo, kazala je kako poznaje probleme te općine i da će joj prioritet biti vraćanje ove općine “iz spavaonice u grad Sarajevo da bude dio prostornog i urbanog plana i načina života”.

“Ako budem načelnica prioritetno ću uraditi digitalizaciju općinskih službi kako bi građani sve znali o svojim predmetima i zahtjevima i da se zaustavi korupcija, nepotizam, zapošljavanje, da se komplet budžet ove općine stavi transparentno na web i da u svakom trenutku svaka transakcija bude vidljiva – od kapitalnih projekata, do kafe u kabinetu načelnika. To je moj način borbe protiv korupcije”, kazala je.

Dodala je kako će otvoriti biblioteku te senzorne sobe i igrališta za djecu s poteškoćama u razvoju.

Komentirajući izgradnju Konjgresnog centra koju je najavio aktuelni načelnik Semir Efendić koji joj je i protukandidat, kazala je kako “on tu priču potura od 2012. godine kada je prvi put izabran za načelnika”.

“To su tri stambene kule, velike. Prva ima 29, druga 34, a zadnja 39 spratova i one su uz korito rijeke Miljacke i tu je mnogo stvari s kojima se manipulira. To se zove kongresni centar, ali to je izgradnja tri velike stambene zgrade. Nije javnosti rekao da je zemljište u vlasništvu RTVBiH i tu nema općinskog zemljišta. Lokacija gdje se nalazi ta zgrada jasno je označena u koridoru. Ove zgrade koje su planirane nisu još izgrađene i imamo prostor da reagiramo. Ako ja budem načelnica, ministar prostornog uređenja će imati moju podršku”, kazala je Prašović Gadžo.

O protukandidatu kazala je kako je “on izgubio podršku svih, pa i svoje stranke i ima više procesa”.

“Ja sam njega zajedno s građanima već jednom pobijedila 2017. kada je bio dogovorio da se na prostoru između stambenih kuća gradi benzinska pumpa. Građani zajedno sa mnom su se pobunili i taj projekat je obustavljen. Najgore je to, ako ne može da riješi neki problem, kaže ‘nije moja nadležnost’. Imate deponiju Smiljevići koji se ne rješava. Za mene neće biti nije moja nadležnost, ako nije moja nadležnost onda se pozovu ti nivoi vlasti na sastanak i razgovora dok se ta pitanja ne riješe”, kazala je Prašović Gadžo.

Kampanju će voditi u skladu s epidemiološkom situacijom, a nastavit će koristiti i društvene mreže kao što je to i ranije radila.

“Smatram da su društvene mreže medij i svi koji ne gledaju tako smatram da imaju pogrešan stav. Uvijek sam i kao novinar bila vrlo aktivna i ne vidim razloga zašto ne bih i sada. Navikla sam da budem glas građana kroz novinarsku profesiju, sebe i niu politici drugačije ne doživljavam. Bila sam i ostala taj glas i nikada se neću promijeniti”, poručila je Prašović Gadžo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad