Pet probosanskih stranaka potpisalo platformu "Koalicija za Mostar 2020"

Vijesti 28. aug 202014:50 > 14:55
Anadolija

Predstavnici stranaka SDA, SBB, DF, SBiH i BPS potpisali su danas Platformu i principe stranaka koje čine "Koaliciju za Mostar 2020".

Potpisivanje je upriličeno u Centru za kulturu Mostar, a dokument su potpisali Denis Zvizdić (SDA), Edita Đapo (SBB), Ahmed Džubur (DF), Amer Jerlagić (SBiH) i Muharem Fišo (BPS), te predsjednici gradskih odbora ovih stranaka.

Dokument ima 20 tačaka u kojem se ističe kako Mostar mora biti organizovan kao jedna nedjeljiva jedinica lokalne samouprave, administrativno, privredno i kulturno središte Hercegovine, sa svim prerogativima Grada u smislu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i važećih propisa BiH.

Obavezuju se na provedbu reforme lokalne uprave, afirmaciju i zaštitu vrijednosti antifašističke borbe naroda BiH u NOR-u 1941-1945 i vrijednosti i karakter odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, da će podržati izmjene Statuta Grada Mostara, provedbu revizije te poštivanje zakona.

VEZANE VIJESTI

Također, obavezuju se da će se zalagati za poobljšanje životnog standarda s posebnim osvrtom na povećanje nataliteta i stvaranje ambijenta za ostanak mladih usvajajući niz mjera koje su u nadležnosti Grada. Obavezuju se i na osnivanje javnog preduzeća za upravljanje sportskim objektima, uređenje oblasti turizma, obnovi porušenih objekata i promjenu naziva svih ulica i institucija koji nose naziv po pripadnicima fašističkih vojski iz Drugog svjetskog rata.

“Imajući u vidu i stavljajući interese Mostara i Mostaraca iznad bilo kakvih stranačkih interesa, spremni smo na lokalnim izborima 2020. godine za Grad Mostar ponuditi zajedničku listu za Mostar najkvalitetnijih kandidata iz svih političkih opcija okupljenih oko ove Platforme, koji će u Gradskom vijeću Grada Mostara djelovati samo s jednim ciljem – zaštite interesa svih građana Grada Mostara”, navodi se u dokumentu.

Ranije je saopćeno kako je bezrezervnu podršku koaliciji dalo i 47 nezavisnih intelektualaca, od kojih su većina doktori nauka i magistri.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad