Bratić: Posebna sjednica – zloupotreba NS RS

Vijesti 07. sep 202011:01 > 11:05
Fena

Današnju posebnu sjednicu Narodne skupštne Republike Srpske poslanik Senad Bratić, iz poslaničkog kluba "Zajedno za BiH" smatra čistom zlupotrebom NS RS i pitanja vitalnog nacionalnog interesa RS-a.

“Vitalni nacionalni interes svih konstitutivnih naroda i građana oba entitetau BiH je upravo usvajanje odluka osporenih na ovoj i prošloj sjednici Predsjedništva BiH, a odnose se na povećanje kvaliteta obrazovanja i pismenosti, osiguranjavanje partnerstva u borbi protiv terorizma i unapređenje kvaliteta izbornog proseca”, rekao je Bratić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, iz Memoranduma je potpuno jasno da se radi isključivo o tehničkoj pomoći ove međunarodne organizacije i to onda kada to traži CiK i samo u skladu sa zahtjevima BiH za pružanje podrške u povećanju kapaciteta CIK-a da odgovori na izazove sajber sigurnosti, upravljanja biračkim spiskovima, nadziranja finansiranja stranaka, smanjenje broja zloupotreba državnih resursa…

On je istakao da ova međunarodna fondacija godinama radi na izborima u Srbiji i sarađuje s Agencijom za borbu protiv korupcije ove države.

“Mislim da gubimo isuviše dragocjenog vremena na stvarim koje nam se populistički serviraju u cilju ostvarivanja partijskih interesa, a nedovoljno na stvaranju sistemskog okvira za rješavanje temeljnih pitanja i problema koje imamo u društvu. Ako je ovo problema za vitalni interes RS, onda smo baš u problemu”, kazao je Bratić.

U Banjaluci je u toku posebna sjednica NS RS na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je zatražio da Narodna skupština potvrdi da je odluka donesena bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 27. avgusta 2020., veoma štetna po vitalne interese ovog entiteta. Radi se o odluci o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije BiH i Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad