"Prije ih niste mogli natjerati, sada hrle da štite granicu od migranata"

Vijesti 09. sep 202017:25 > 19:08
N1

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine proveli su zajedničku akciju u privremenom prihvatnom centru za migrante u Blažuju. Pretresi nisu rezultirali pronalaskom predmeta koji bi mogli poslužiti kao sredstva izvršenja krivičnih djela. Pripadnici sarajevske policije asistirali su službenicima Službe za poslove sa strancima BiH koji su za dva Marokanca i Alžirca naknadnom obradom utvrdili da su počinili krivična djela na području BiH.

Nakon ubistva migranta na Ilidži koje je priznao državljanin Maroka, ali i izvršenja nekoliko krivičnih djela s ciljem otuđenja imovine od državljana BiH, pojačan je nadzor policijskih i drugih nadležnih organa u Kantonu Sarajevo, a kao jedna od aktivnosti je i jutros sprovedena akcija.

“Izvršen je pretres i pregled prostorija i osoba koje se nalaze u navedenom centru s ciljem pronalaska predmeta i osoba koje se dovode u vezu s izvršenjem krivičnih djela”, kaže Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo.

Obradom osoba koje su privedene iz prihvatnog centra u Blažuju utvrđeno je da su zbog počinjenja krivičnih djela na području Bosne i Hercegovine sigurnosno interesantne osobe zbog čega će im Služba za poslove sa strancima izreći mjeru protjerivanja iz Bosne i Hercegovine.

Riječ je o dva Marokanca i Alžircu, a za još 15 migranata iz Prihvatnog centra u Blažuju, u kojem se trenutno nalazi njih 2.400, bit će izdata mjera protjerivanja iz BiH.

Među migrantskom populacijom manji je procenat onih koji prave probleme, ali njihov povećano prisustvo u BiH reciprocitetno dovodi i do povećanja počinjenih krivičnih djela.

U Kantonu Sarajevo u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je 75 događaja s elementima krivičnih djela u kojima su učestvovali migranti, 40 ih lišeno slobode a 17 predato Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, ostatak Službi za poslove sa strancima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavljuje nastavak pojačanog nadzora, no poruka struke je jasna – sve što radimo unutar BiH je bavljenje posljedicama, a ne uzrokom ovog višegodišnjeg problema.

“Mi moramo početi da se bavimo problemom, a problem je sigurno granica sa istočnim susjedima”, ističe Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

O zaštiti istočne granice se govori tri godine, međutim migranata je sve više, oko 10.000 – 12.000 stranaca koji su nelegalno ušli u našu zemlju trenutno borave u njoj. Nakon što su se u medijima pojavili snimci istočne granice BiH na kojima službenici MUP R. Srbije provode migrante do granice i usmjeravaju ih kako najlakše da je pređu ilegalno i uđu u BiH, oglasio se i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik…

“Za nas je to neprihvatljivo i ide na štetu interesa svih u BiH svih pa i same RS. I potpuno je paranoično to tvrđenje kako bi to nešto nama odgovaralo i tako dalje. Nama to uopšte ne odgovara, mi smo da se hermetički zatvori ulaz migranata i to ne mora da znači da je to samo povećanje policajaca nego ima tu niz drugih stvari”.

Poboljšanje saradnje sa susjednim ministarstvima unutrašnjih poslova, savremena specijalistička oprema, podrška oružanih snaga, žica su niz stvari kojima se uz veći broj policajaca štite granice. U BiH migranti samo ulaze i to organizirano, iz perspektive Milorada Dodika krijumčari su građani. I opozicioni političari ističu šverc, krijumčarenje i organizirani kriminal na istoku kao jedan od razloga krize.

“Mislim da je vrijeme da se digne alarm, pa pogledajte zašto imamo veliku konkurenciju u prijave da se ide na granicu kako bi se sprečavali ilegalni prelasci. Pogledajte u institucijama pa ćete vidjeti da je red onih koji žele ići na granicu, nekad ih niste mogli natjerati na bilo koji način da odu na 10-15 dana, sada svi hrle da budu dio tog projekta”, navodi Mirko Šarović, predsjednik SDS-a .

Prema broju migranata u BiH alarmantno je odavno da se utvrdi ko krijumčari ljude preko granice i koliko je učešće u ovom kriminalitetu onih koji istovremeno primaju platu da ga sprečavaju. I s jedne, a sudeći prema najnovijim snimcima i sa druge strane Drine i Save. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad