Pašović: Politika SDA je totalno ponižavanje, ako ne ukidanje sekularne kulture

Vijesti 19. sep 202015:16 > 15:40
N1

Bh. reditelj Haris Pašović vratio se iz Italije gdje je obnašao funkciju umjetničkog direktora jednog od najznačajnijih festivala u Evropi - "Mittelfesta". U Novom danu govorio je o stanju kulture u BiH i istakao kako umjetnici nakon 30 godina borbe, gube bitku.

“Politika SDA je totalno ponižavanje, ako ne i ukidanje sekularne kulture. Imamo vjerska društva i filmski festival koji je samo sticajem okolnosti, zato što je Mirsad Purivatra koji radi dobro, vrlo značajan. SFF je nevladina organizacija i tako jedan značajan festival koji povlači milionska javna sredstva bi morao da bude javna institucija i onda bismo imali različite teme. Bojim se gubimo bitku za kulturu, 30 godina smo se bez pomoći i uprkos vlasti borili. Uskoro bi se moglo dogoditi i da nećemo imati flimski festival i eto”, rekao je Pašović komentirajući odnos vlasti prema kulturi.

Za Zemaljski muzej je rekao kako država “ne želi izvršavati obaveze prema njemu i drugim institucijama kulture jer baštine historiju BiH kao jedinstvene zemlje”, te da taj problem ne može rješavati kantonalno ministarstvo sa 100.000 ili 200.000 KM pomoći.

Na pitanje kako bi jedan ministar kulture trebao djelovati, kazao je kako mora postojati politika koja ne zavisi od jednog imena.

“Ministar Alikadić je podjelio pare (grant EU za nevladine organizacije) jer nije imao komisiju ni kriterijume, ništa što se u čitavoj Evropi i regiji radi. Dino Konaković je bio premijer kada smo Danis Tanović, Jasmila Žbanić i ja razgovarali s njim i ona ga je pitala da li to znači da mi, kada bi se prijavili da budemo direktori neke kulturne ustanove, ne bismo prošli, Konaković je rekao da ne bi jer nismo ni u jednoj do tih partija. Bojim se sljedeće – da li će, ako dođe nova vlada, imati isti princip koji se odnosi na druge stranke. Vjerujem da bi nova vlada mogla imati bolji pristup i da više uvažavaju kulturu za razliku od SDA koja kulturu ne razumije i kulturu shvata kao folklor ili produženu ruku neke ideologije. U SDA ima obrazovnih ljudi i ne vjerujem da pristaju na jedno ubistvo kulture u Sarajevu i BiH, kulture koja je održava ovaj grad i zemlju i tokom rata”, rekao je Pašović.

Istakao je kako je povratak u Sarajevo i BiH sada “povratak u geto gubavaca” zbog situacije s pandemijom korona virusa, ali i svih drugih društveno-političkih dešavanja.

“I u ratu kad bismo otišli na par dana, ko je mogao da izađe, pa kada bi se vraćali imali bi osjećaj da se vraćamo kući, u grad, zajednički projekat i zajedničku borbu. Sada je to povratak u geto gubavaca zato što mi poslije dolaska u Sarajevo ili BiH znamo da će strašna pocedura morati da bude ako uopšte mogli više ikada da otuputujemo. Mjere zaštite se ne provode dobro”, zaključio je Pašović.

Opširnije u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad