Otvoren Drugi dan nacionalnih manjina u Sarajevu

Vijesti 13. jun 201519:06 > 19:08
Fena

Pomoćnica gradonačelnika Sarajeva Dragana Solaković otvorila je danas Drugi dan nacionalnih manjina na Trgu Oslobođenja-Alija Izetbegović.

Solaković je istakla da je fokus ovog Dana nacionalnih manjina na folkloru, ali da će i danas, kao i u sklopu Prvog dana koji je održan u martu, predstavnici nacionalnih manjina prezentirati nacionalna jela, pića i rukotvorine, te prisutnima darovati Knjigu recepata.

Dodala je da je cilj manifestacije prikazati zajedništvo građana Sarajeva, bilo da su pripadnici nacionalnih manjina ili ne.

Kulturno-umjetnička društva “Daire”, “Baščaršija” i “Lola” predstavili su se narodnim igrama nacionalnih manjina koje žive u Sarajevu, poput Makedonaca, Turaka i Crnogoraca.

Danas su se predstavila udruženja – Austrijsko njemačka zajednica Sarajevo, Udruženje Romska asocijacija “Romas”, Vijeće crnogorske nacionalne manjine u BiH, Udruženje građana porijeklom iz Republike Makedonije, Udruženje Mađara “HUM”, Slovensko društvo “Cankar”, Udruženje Turaka Sarajevo, “Česka beseda” Sarajevo, Udruženje građana poljskog porijekla “Polsa”, Udruženje građana talijanskog porijekla Sarajevo, Udruženje ukrajinske nacionalne manjine “Most”, te Udruženje palestinske dijaspore.

Projekt “Dani nacionalnih manjina” implementira Grad Sarajevo, a finansira ga Evropska unija i Vijeće Evrope u okviru zajedničkog programa pod nazivom “Unaprjeđenje ljudskih prava i zaštita manjina u jugoistočnoj Evropi”, saopćeno je iz Grada Sarajeva.