Bratić o Viškoviću: Nikome pozicija ne daje pravo imuniteta

Vijesti 22. sep 202013:08 > 13:08
N1

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Senad Bratić rekao je danas kako Tužilaštvo Bosne i Hercegovine treba da postavi pitanje premijeru Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću o navodima koji ga dovode u vezu sa genocidom u Srebrenici.

“Mislim da je primjerenije da Tužilaštvo BiH postavi pitanje premijeru po pitanju navoda zaštićenog svjedoka koji se izjasnio na Sudu BiH, kako 2007. tako i 2017. godine, po pitanju odvođenja zarobljenih Bošnjaka i po pitanju izvršenog genocida na prostoru Srebrenice a poslije toga i po pitanju premještanja masovnih grobnica i skrivanja tragova tog ratnog zločina”, izjavio je Bratić.

VEZANE VIJESTI

“Mislim da funkcija bilo koga, pa i premijera Vlade RS, ne daje imunitet da se izvrši provjera i da se utvrde tačne činjenice ukoliko postoje relevatni dokazi i da se i postupi po istom. Mislim da nikome pozicija ne daje pravo imuniteta. Sud i Tužilaštvo trebaju da rade posao, a stoji i da se provjere navodi i da se utvrdi da li postoji odgovornost i ako postoji, treba svako pa i premijer, da odgovara za svoje postupke”, dodao je.

Podsjetimo, Memorijalni centar Srebrenica je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu ‘Josipović i drugi’ naveo da mu je “Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad