Ljekari će odlučivati ko ne mora vezivati pojas

Vijesti 23. sep 202008:39 > 08:41
Pixabay

Sigurnosni pojas u vozilima neće morati koristiti vozači i putnici kojima to odobre ljekari. Ova odredba bi trebalo da bude uvrštena u Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čije su izmjene u toku, pišu Nezavisne novine.

U ZOSS-u koji je trenutno na snazi navodi se da su vozač i osobe koje se prevoze vozilom dužni koristiti sigurnosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u saobraćaju na javnom putu.

– Izuzetno od tog stava pojas ne moraju koristiti osobe koje imaju uvjerenje da iz zdravstvenih razloga ne mogu koristiti pojas. Pod zdravstvenim razlozima smatraju se hronične bolesti, deformiteti tijela, povrede ili stanja kod kojih bi korišćenje pojasa tokom vožnje moglo dodatno narušiti zdravlje, odnosno ugroziti život ili oporavak te dovesti do neželjenih komplikacija, prijevremenog poroda te mogućeg invaliditeta te osobe – navodi se u predviđenim izmjenama, pišu Nezavisne.

Kako se navodi, osobe koje su oslobođenje vezivanja pojasa uza se bi trebale imati ljekarsko uvjerenje koje bi dali na uvid policajcu, pri kontroli saobraćaja. Također, medicinski radnici su potvrdili kako je činjenica da postoje pacijenti za koje vezivanje pojasa nije preporučljivo.