Vasković u Pressingu: Viškovića nisam vidio u Srebrenici, zaista nisam

Vijesti 23. sep 202020:00 > 20:44
N1 BiH

Novinar Slobodan Vasković kazao je večeras u Pressingu N1 da aktuelnog premijera Republike Srpske Radovana Viškovića nije vidio u Srebrenici u vrijeme događaja koji su prethodili genocidu i nakon njega.

Vasković je u razgovoru s urednikom i voditeljem emisije Amirom Zukićem kazao da se Višković nakon objave svjedočenja nije trebao kriti iza funkcije koju obnaša i Republike Srpske već je trebao reagovati kao čovjek.

”Čim je to objavljeno i posebno nakon ovog što je objavljeno danas, imena koje je saopštila imena komisija Vlade Republike Srpske, Radovan Višković kao premijer nije trebao da se skriva iz premijerske funkcije – trebao je da kao čovjek izađe i kaže da li je tačno ili nije tačno to što se piše. Da pozove Tužilaštvo da reaguje kako se ne bi usložnjavala situacija. Premijeri ne prolaze provjere, provjere prolaze samo članovi Savjeta ministara. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine moralo je odmah da stavi taj predmet u prioritet – da li je Višković počinio zločin ili nije počinio neki zločin. Na taj način ne bismo imali žestoku konfrontaciju dva entiteta i žestoku medijsku konfrontaciju s posljedicama koje mogu biti veoma dramatične u vremenu koje je pred nama”, istakao je gost Pressinga uz ocjenu da se ne radi o napadu na Republiku Srpsku.

”Izneseni su dokumenti i on je trebao da izađe i kaže je li tačno ili nije tačno’‘, dodao je Vasković.

Na pitanje da li Državna agencija za istrage i zaštitu smije hapsiti funkcionere iz Republike Srpske kao što hapsi one u Federaciji BiH, gost N1 televizije kazao je da bi Tužilaštvo smjelo, ali neće.

”SIPA bi hapsila kada bi imali nalog Tužilaštva. Oni to ne čine zbog političkog uticaja dvije stranke, HDZ i SNSD, koje su svezale zastave. Oni imaju apsolutnu kontrolu nad Tužilaštvom preko glavne tužiteljke Gordane Tadić i niza onih koji su joj podređeni i Milana Tegeltije kao predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Navest ćemo jedan primjer u situaciji s respiratorima. Priveden je premijer Federacije Fadil Novalić, a istovremeno smo imali sve dokaze s poljskom bolnicom u Republici Srpskoj. I zašto niko nije priveden. Nije priveden čak ni taj Saša Marković. Ko je Saša Marković?‘, rekao je Vasković uz konstataciju da je državno Tužilaštvo pod punom kontrolom Dragana Čovića i Milorada Dodika.

Na pitanje da li je premijera Viškovića vidio tog jula 1995. godine u Srebrenici, Vasković je rekao da nije.

Nisam ga vidio, zaista nisam”, poručio je.

Podsjetio je, potom, da boravak u Srebrenici u to vrijeme ”nije častan dio njegovog života”.

”Ja sam mu se (Abdulahu Purkoviću) izvinio. To nije častan dio u mom životu. Ja sam se sada već pokojnom gospodinu Purkoviću javno izvinio preko FACE televizije i lično sam ga nazvao i izvinio sam se zbog svog postupka”, dodao je on.

Šta slijedi u slučaju Višković?

”Oni će morati ozbiljno uzeti u razmatranje ovaj slučaj jer je specifičan i odnosi se na Srebrenicu. Da li će biti optužen ili presuđen to je sada stvar dokaza koje će cijeniti Sud Bosne i Hercegovine’‘, potcrtao je Vasković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad