Džemo: Godi mi kad me zovu Amel Tuka, ali i moje ime ima sada težinu

Vijesti 24. sep 202011:18 > 11:42
N1

Specijalna nagrada AJB DOC-a dodijeljena je filmu 'Džemo', čiji je glavni akter Džemal Jašarević jutros gostovao u Novom danu na N1.

Ispričao je kako se došlo na ideju snimanja filma. 

“Ja sam znao da imam filmsku priču, nešto se moralo desiti. Desila se Jahorina. Išao sam pješice i odlučio da se vratim, jer ne mogu stići na utrku. Bio sam žedan i u trenutku mi je bilo samo da se napijem vode i idem nazad. Stao mi je Golf. U dvije minute su mi stala dva automobila, kad i novinari koji idu gore na utrku i sa njima sam stigao gore”, ispričao je Jašarević. 

Govorivši kakva je trka bila, kazao je da je mislio da neće uspjeti.

“Haj reko – probat ću da vidim. Pratio njihov tempo, jedno tri četiri kilometra i onda je došlo brdo, onaj je usporio a meni brdo odgovara. Počeo sam ubrzavati i dobio sa snagu”, rekao je Jašarević.

Kazao je da je želja uvijek živjela u njemu, još od djetnjstva. Prilično kasno je počeo s trčanjem.

“Sa 37 godina sam prvi put nastupio na utrci na Avaz Twist Toweru. Osvojio sam prvo mjesto i onda više nije bilo za veterana, nego sam nastupao sa profesionalnim atletičarima”, naveo je Jašarević. 

Kazao je da se i sve može, samo se treba željeti i htjeti.

“Kod mene je vrijeme popunjeno, imam velike obaveze, stoku i uz to sam spojio i trčanje. To je nemoguće, samo da imam posla sa stokom, al spojio sam ugodno sa korisnim”, kazao je, i dodao: 

“Godi mi kad me zovu Amel Tuka, ali i moje ime ima sada težinu”.

Kako se priprema za trke, pitala ga ja voditeljica N1 Minela Jašar-Opardija. 

“Red, rad, dispciplina, maksimalna posvećenost tome, zdrava ishrana i jaki treninzi”, rekao je. 

“Ja ovo sve radim za njega” izjavio je jednom. Danas kaže: “To je za mog rahmetli mađeg brata. Poginuo je. On mi je motivacija”.

Njegovi roditelji, kazao je, na početku su mu govorili “šta đaba trčiš, šta se lomiš, kad nemaš nikakve koristi od toga”.

A sada, govori Jašarević –  “kad sam ovo postigao, vidim da im je drago”. 

Za kraj je poručio da je najvažnije biti sposoban, pošten i živjeti od svog rada.