Interpol izbrisao Orića iz baze podataka još u februaru

Vijesti 15. jun 201515:53 > 16:02
EPA

"Ministarstvo pravde BiH preduzima sve što je u ovom momentu moguće da zaštiti svog državljanina i s tim u vezi vrlo brzo očekujemo odgovor Saveznog ureda za pravdu Švajcarske konfederacije, na naš direktan HITAN upit, upućen 12.06.2015", rečeno je za N1 u Ministarstvu pravde BiH.

“Nakon što putem Interpola BiH nismo dobili nikakve zvanične informacije, Ministarstvo pravde BiH je u direktnom dopisu pravosudnim organima Švajcarske, zatražilo detaljne podatke o razlozima lišenja slobode pomenutog lica, kako bi smo mogli provoditi dalje aktivnosti na njegovoj zaštiti.

Važno je napomenuti da je Generalni sekretarijat Interpola u vezi ranijeg raspisivanja međunarodne povjernice Interpola Beograd za istim licem, a po uloženom protestu Ministarstva pravde BiH, 19.02.2014. dostavio svim zemljama članicama obavijest o brisanju informacije o imenovanom iz Interpolovih baza podataka, čime je zabranjeno korištenje interpolovih kanala za lišenje slobode pomenutog lica.

Međutim imajući u vidu da je traženo lice prešlo granice Republike Hrvataske i Republike Slovenije i kao takvo nije prepoznato u njihovim nacionalnim bazama Interpola, neophodno je utvrditi na osnovu čega je Republika Srbija zatražila lišenje slobode, odnosno da li je u pitanju greška u nacionalnoj bazi podataka ili eventualni bilateralni sporazum između Republike Srbije i Švajcarske.

S obzirom da i pored naše ažurnosti, do sada nismo dobili nikakve zvanične podatke o razlozima lišenja slobode pomenutog lica, Ministarstvo pravde BiH nastavlja djelovanje u okviru svojih nadležnosti kako bismo mogli preduzeti konkretne korake na pravnoj zaštiti državljanina Bosne i Hercegovine”, saopšteno je za N1 iz Ministarstva pavde BiH nakon upita o poduzetim aktivnostima u vezi sa hapšenjem Nasera Orića.