EU, Ambasada SAD i OSCE: Pažljivo ćemo pratiti provedbu Revidirane strategije

Vijesti 25. sep 202014:23 > 14:34
N1

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Misija OSCE-a u BiH pozdravljaju jučerašnju, dugo očekivanu, odluku Vijeća ministara BiH o usvajanju Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina u BiH.

Ističu kako je “usvajanje Revidirane strategije važan je korak ka postizanju pravde za sve žrtve ratnih zločina i smanjenju stope nekažnjivosti, kao i ključni uslov istaknut u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU”.

Tražeći zajednički jezik za veće dobro, bosanskohercegovački političari pokazali su da mogu napraviti bitne korake naprijed kako bi ispunili očekivanja građana za pravednije društvo, koje je snažno na putu za članstvo u EU. Dvadeset i pet godina od završetka sukoba u BiH, na stotine predmeta ratnih zločina i dalje čeka na procesuiranje. Usvajanje Revidirane strategije pomoći će da se ubrza procesuiranje predmeta ratnih zločina kroz preciznije kriterije za raspodjelu predmeta na odgovarajući nivo. Nastavit ćemo podržavati sva tužilaštva u BiH u njihovim naporima da osiguraju njihovo efikasno procesuiranje”, kaže se u izjavi.

VEZANE VIJESTI

Smatraju da “u skladu s Revidiranom strategijom, Tužilaštvo BiH treba se isključivo posvetiti radu na najsloženijm predmetima koji obuhvataju navode o genocidu i zločinima protiv čovječnosti, i na one koji uključuju komandnu odgovornost za takve zločine”.

Svi manje složeni predmeti bi trebalo da budu upućeni na rješavanje entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, u cilju njihovog procesuiranja u najkraćem mogućem roku. Pozivamo Tužilaštvo BiH da to uradi u najkraćem roku, a u skladu sa nalazima nedavno objavljenog izvještaja sutkinje Joanne Korner. Pored toga, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH mora, bez odlaganja, uvesti efikasan mehanizam za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca koji ne provode propisane strateške ciljeve i mjere. Pomno ćemo pratiti ove procese u narednim mjesecima”, navode u izjavi.

Naglašavaju da je “ključno da sve vlasti u BiH osiguraju da pravosuđe procesuira slučajeve ratnih zločina neovisno, nepristrano, profesionalno i transparentno”.

“Ovaj proces mora biti oslobođen od politiziranja, uz puno poštivanje konačnih i obavezujućih odluka suda i uvažavanje činjenica koje su već utvrđene pred domaćim i međunarodnim sudovima, što se posebno odnosi na presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ). Pažljivo ćemo pratiti provedbu Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina i nastaviti pružati podršku pravosudnim institucijama u njihovim naporima u postizanju pravde za žrtve”, zaključuje se u zajendičkoj izjavi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad