"Izetbegović dao Vučiću opravdanje da ne dođe u Srebrenicu"

Vijesti 16. jun 201508:49 > 08:58
N1

U rubrici "Press" u Novom danu gost je bio Žarko Marković, zamjenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista Press RS, a za N1 se javio iz Banjaluke.

O predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću koji ne dolazi u Sarajevo, Marković je kazao: “Ta tema je nešto što će zaokupljati pažnju javnosti. Smatram da nije dobar potez po ukupne odnose u regionu to što je Izetbegović Nikoliću rekao da je nepoželjan u Sarajevu zbog slučaja Orić. Jedna osoba ne treba da bude razlog da odnosi između dviju država budu na nivou na kojem smo sada. Izetbegovićev korak je loš korak za uspostavljanje boljih odnosa u regionu. On je ovim potezom na neki način prejudicirao događaje u narednih mjesec dana. Svi znamo kakva je situacija u BiH povodom obilježavanja dvadesete godišnjice u Srebrenici. Ovim potezom je dao prostor premijeru Vučiću da ima jednu vrstu opravdanja da ne dođe na komemoraciju, što takođe može da bude jedna loša poruka. Da je došao Nikolić vidjeli bismo dobre poruke i otkazivanje ove posjete je jedan generalno loš događaj, kako u BiH tako i u regionu”.

O korupciji je rekao: “Taj pojam sve više ima oblik mistifikacije kad je u pitanju BiH, posebno kada izvještavaju međunarodne organizacije. Ambijent za ulaganje stranih investitora je loš. Mi smo u fazi stalne političke krize. Ono što je licemjerno po meni je da naši politički predstavnici uglavnom se zalažu za borbu protiv korupcije, a stalno imamo na vidjelu da ta borba postoji samo deklarativno, tako da ne vidim u bližem periodu da će se nešto promijeniti“.

O krizi vlasti u Federaciji BiH je prokomentarisao: “Ta kriza traje već godinama i bilo je priča da će neki novi izbori sve to da riješe, ali evo imali smo izbore u oktobru i vidimo da je situacija gora nego u prethodnom mandatu. Dešava se kriza i u RS, a sve su prilike da će se to sve primijeniti i na nivou BiH”.

N1

O slučaju Tijane Jurić u Srbiji, Marković je rekao: “Slučaj se završio onako kako su svi očekivali. Bio je i veliki pritisak javnosti u cijeloj priči. Cijelih ovih godinu dana, koliko traje priča, teza je prevalila da zločinac dobije maksimalnu kaznu i to kao poruka vlastima da se promijene određeni zakoni. Mislim da je ovo, što se juče dogodilo, jedan dobar početak za rješavanje svega toga”.

O naslovu kako Čaušević možda izlazi na slobodu, izjavio je: “Advokati rade sve da bi klijentima olakšali proces i život i ne vidim ništa sporno u radu Čauševićevog advokata. Ono što je opasno u cijeloj priči jeste ta vrsta neodgovornosti pravosudnih institucija prema takvim slučajevima i opasnosti koja postoji u cijelom regionu. Ono što je meni bilo simptomatično proteklih godina jeste da je jedan od onih koji su bili osuđeni za terorizam završio u Siriji. Svakodnevno dobijamo informacije o njegovim aktivnostima iz Sirije, što znači da nije resocijalizovan već je postao opasniji. Što se tiče slučaja iz Bugojna, nevjerovatno je da suđenje traje tako dugo. Sam taj proces i njegovo trajanje šalje lošu poruku vani. U BiH još uvijek nemamo jedinstven front za borbu protiv te opasnosti. Veliki je posao da se taj front napravi”.

O tome kako spriječiti divljanje na cestama u BiH, urednik magazina Press RS je rekao: “Divljanje je dobra riječ i ne treba imati emocija prema ljudima koji to rade. Mislim da je ta situacija odraz cjelokupnog stanja u društvu i kao i u drugim oblastima, za sve postoji način da se koliko-toliko suzbije taj problem. Izmjena zakonskih rješenja su jedan od načina kako da se to uradi. Proteklih godina smo imali dobrih izmjena zakonskih rješenja i mislim da zvanični podaci govore da je došlo do smanjenja saobraćajnih nesreća sa smrtnim slučajevima. Mada, onaj ko je bahat, on će biti bahat i kao vozač i njemu ni novčana kazna neće lično pomoći. Dosta toga zavisi i od naše odgovornosti”.