Struka o metodi liječenja krvnom plazmom: Kako pronaći donora?

Vijesti 06. okt 202012:01 > 12:04
N1

Šta najnovije znamo o koronavirusu? Da li će vakcina sve promijeniti i do kada ćemo poštivati mjere, koliko su uspješna suporativna liječenja Remdesivirom i krvnom plazmom, koliko imamo težih slučajeva Covid oboljenja i koliko uspješno ih liječimo?

Iz Sarajeva se za Novi dan javlo imunolog Jasenko Karamehić, iz Banja Luke načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka, Peđa Kovačević, iz Mostara, pročelnica transfuzijskog Sveučilišne bolnice u Mostaru Jadranka Knežević, imunolog Jasenko Karamehić I Emir Festić, pulmolog i intenzivista prestižne klinike “Mayo” u Minnesoti.

Jedna od aktuelnijih tema je i uvođenje metode liječenja krvnom plazmom? Imunolog Karamehi smatra da je to logičan korak.

“Sa imunološkog aspekta logično je rješenje i logičan put je liječenje krvnom plazmom uz cjepiva kojeg još nema. Liječenje krvnom plazmom u imunologiji nije novo, vrlo malo je objavljenih rezultata o tome”.

“Gledajući da se sada rade veće studije, krvna plazma je ušla u redovno liječenje kao terapija, vidim da su u našoj zemlji te aktivnosti već počele. Razgovarao sam sa ministrom Mandićem i dobio neke informacije da se priprema nešto u Mostaru o tom liječenju. To je složena metoda, ali ako se radi u drugim zemljama ne vidim zašto ne bi kod nas.

Na početku će se davati onim pacijentima koji su na respiratoru”.

Pročelnica transfuzijskog Sveučilišne bolnice u Mostaru Jadranka Knežević kaže da je priče o ovoj metodi bilo već u martu.

Već u martu smo se počeli raspitivati za ovo i pratiti prakse. Kao i svaka druga plazma, mora se prikupljati i mora se naći donor s tim što je profil donora drugačiji. Radilo bi se sa bolesnicima koji su preležali Covid 19“.

“Cijeneći današnju situaciju, odlučili smo izaći sa tom pričom na Etičko povjerenstvo gdje smo sa kolegama napravili smjernice za prikupljanje takve plazme i odabir donora za plazmu, kao i za čuvanje i distribuciju”.

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka, Peđa Kovačević da prethodni lijekovi kao hlorokin i hidrosiklorokin nisu pokazali rezultate.

“Iz početka se radilo sa hlorokinom i hidroksiklorokinom ali se pokazalo da nema nekog rezultata. Kada je u pitanju kauzalno liječenje, mi nemamo lijek. Kada imamo pacijenta koji je idukovan za primjenu nekog od lijekova koji su studijski ali je jedan od preduslova da porodica da saglasnost.

Mnogo jače u ovom trenutku je liječenje u jedinicama intenzivnog liječenje. To znači da pacijent koji je životno ugrožen, svi ti pacijenti imaju sličan obrazac ponašanja”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad